annons
Hem » Notiser » Otäck olycka med malmlastbil

Otäck olycka med malmlastbil

Tidigt i lördags morse inträffade en mycket otäck olycka längs väg 395 vid Masugnsbyn i Kiruna kommun. En rad olyckliga omständigheter ledde till att en minibuss med sju personer frontalkrockade med en av Kaunis Irons tunga malmtransportbilar. Sex av personerna i minibussen omkom omedelbart.

Enligt rapporter från räddningstjänsten och vittnen var det halt på platsen och olyckan inträffade i en kurva som lokalbefolkningen har varnat ett flertal gånger för. Kurvan beskrivs som feldoserad och en del av vägsträckan som inte blivit renoverad efter att renoveringsarbetet avstannat efter Northlands konkurs.

– Jag tror att den här kurvan blev lite sämre efter renoveringen eftersom det är en brytpunkt mellan renoverad väg och orenoverad väg, säger Göran Lantto boende i Masugnsbyn till expressen.se.

– Vi som bor här vi vet ju att man ska sakta ner när man kör i den här kurvan, men kommer man från ett annat land och har bråttom och har lite tungt lastad bil med mycket människor som det var i natt, så är det lätt att bilen strävar efter att gå in i mötande körfält, fortsätter Göran.

Föraren av minibussen kan alltså ha överraskats av att vägen oväntat blev sämre, samtidigt rådde halka och svår blåst. Hastighetsbegränsningen på platsen är 90 km/t.

– Kurvan är feldoserad. När du kommer i för hög fart vill den kasta över dig till andra sidans körbana,förklarar Göran Lantto.

Inget pekar i dagsläget på att chauffören av lastbilen orsakat olyckan. Gruvbolaget Kaunis Iron skriver i ett pressmeddelande att det var deras lastbil som var inblandad i olyckan och att chauffören är oskadd men svårt chockad.

Polisen har hört lastbilsföraren om olyckan.

Händelsen rubriceras just nu som vållande till annans död, men kan komma att ändras under utredningens gång.

De omkomna var schweiziska unga män födda på 90-talet som åkt upp till Norrland på Norrskens-safari och precis påbörjat hemresan

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*