annons
Hem » Artiklar » Patenttvist: Volvos lösning i Scanias växellådor
Volvo-Scania

Patenttvist: Volvos lösning i Scanias växellådor

Volvo Lastvagnar stämmer Scania för att ha gjort intrång på Volvos patent. Tvisten gäller en funktion i växellådor kallad Eco-roll. Volvo menar att Scania använt sig av Volvos patent sedan 2013. I stämningsansökan kräver Volvo ett vita på tio miljoner kronor av Scania. Volvo kräver också att Scania stoppas från att tillverka och sälja växellådor som använder funktionen.

Enligt Realtid.se som var först med att skriva om stämningen vill Volvo också ha en skälig ersättning för att Scania använt sig av Volvos patent. Någon summa nämns inte i detta sammanhang.

Enligt de advokater som representerar Volvo upptäckte företaget Scanias patentintrång när man testkörde en Scania som var utrustade med funktionen. Man hävdar även att Scania marknadsför funktionen i en reklamfilm.

Enligt Realtid.se ska parterna haft en korrespondens i ämnet redan 2016. Scania bestred då att något patentintrång gjorts. Parterna har inte kommit närmare någon lösning sedan dess.

– Vi lägger ner väldigt mycket tid, resurser och pengar på att ta fram våra uppfinningar. Upptäcker vi patentintrång är det jätteviktigt naturligtvis att vi står upp för vår rätt. På det sättet är det allvarligt – det blir ju ganska orättvisa villkor om man kan ta patent från varandra hur som helst, säger AB Volvos presstalesperson Claes Eliasson till tidningen GP som också rapporterat om tvisten.

Trailer har sökt en kommentar från Scania men företagets pressansvarige Hans-Åke Danielsson meddelar att Scania inte kommenterar pågående processer i media. Man avböjer därför att kommentera fallet i nuläget.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*