annons
Hem » Artiklar » Pawels Scania L85 Super 1971

Pawels Scania L85 Super 1971

Hos Scania-återförsäljaren i Gliwice, precis utanför Katowice i sydvästra Polen, finns det en lastbil som sticker ut bland resten. Det är inte en next gen S-serien eller en utställningsbil, utan en orörligt restaurerad L85 Super från 1971 med 202 hästkrafter under motorhuven.

Lastbilen är stolthet och glädje – kanske även svett och tårar – för Scanias servicetekniker Paweł Filipczyk, en veteran från Gliwice-verkstaden med 10-års erfarenhet, som uppskattar att han har lagt 1500 timmar på lastbilens restaurering.

– Den första starten av motorn efter restaureringen var en stor upplevelse för mig, ler han.

Paweł öppnar lastbilens huv utanför verkstaden en solig vårmorgon och påminner om känslan av att starta motorn för första gången.

– I det här projektet har det varit det många irriterande situationer, men snart tog lycka och stolthet över, fortsätter han. Som med den första starten av motorn efter restaureringen, vilket var en stor upplevelse för mig.

Paweł klättrar in i hytten och några sekunder senare vaknar lastbilen till liv.

– Den startar numera nästan bara genom att skrapa lite med nyckeln, ler Pawel. Det är fantastiskt att det räcker för att sätta ner foten och den brinner igång omedelbart.

Hjälp från Scania Service Center

Att återställa en klassisk lastbil var länge en dröm för serviceteknikern, som tipset om den här L85:an av en vän på en Scania-verkstad i Österrike. Han bestämde sig omedelbart för att köpa den, även om han kanske inte var helt säker på vad han gav sig in på.

– Det svåraste var att hitta bildelarna, suckar Pawel. Först var det riktigt svårt, men efter en månad hade jag hittat 80 procent av delarna.

Med hjälp av sina kollegor på Scania Service Center, där lastbilen har blivit något av en maskot, slutförde Paweł restaureringen på 18 månader.

– Under ombyggnaden såg jag fram emot att köra den och känslan är fortfarande med mig idag, ler han. Varje körning är ett stort nöje, fortsätter han med ett nöjt flin.

 

 

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*