annons
Hem » Artiklar » Polisen avslöjar allt fler olagliga cabotagetransporter
polis, helsingborg

Polisen avslöjar allt fler olagliga cabotagetransporter

På lite drygt två månader har Polisen avslöjat 75 fall av olagliga cabotagetransporter. Fortsätter det i denna takt lär 2021 slå 2020 som annars var ett rekordår. Enligt statistik från Polismyndigheten hade man 272 fall av olaga cabotagetransporter under 2020. Detta var en ökning med 14,3 procent jämfört med 2019 då polisen avslöjade 238 olagliga cabotagetransporter. 2018 hade man 221 ärenden och 2017 var siffran 65.

Siffrorna gör inte att man med bestämdhet kan säga att antalet olagliga cabotagetransporter ökat de senaste åren. Även polisens arbetsmetoder slår igenom i statistiken.

— 2017 togs det beslut om att antalet kontroller av cabotagetransporter skulle öka. Det gick lite trögt i starten men sedan har vi haft intensiva utbildningsinsatser vilket gjort att vi kunnat avslöja fler, säger Erling Andersson, kommisarie och strategiskt ansvarig för polisens yrkestrafikarbete.

Ser man till antalet beslut som Transportstyrelsen fattat gällande olagliga cabotagetransporter under 2020 så är siffran något högre än polisens uppgifter. Under 2020 tog myndigheten beslut i 284 cabotageärenden. Enligt Michael Jacobsson som är utredare och verksamhetssamordnare inom sektionen för vägarbetstid, beror detta på en viss eftersläpning i beslut gällande ärenden från tidigare år. 

Fakta:

För budgetåren 2017–2020 tilldelades Polismyndigheten 25 miljoner kronor per år för att vidareutveckla arbetet med kontroller av cabotagetransporter. 

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*