annons
Hem » Notiser » Polisen har inte resurser att utreda fuskande utländska åkerier

Polisen har inte resurser att utreda fuskande utländska åkerier

Förundersökningen mot det slovakiska åkeri som Transport har anmält för fusk med cabotage-regler och svältlöner till sina chaufförer, läggs ner.

Läs mer om bakgrunden här

– Vi har inga spaningsresurser, säger Per-Åke Eldh, förundersökningsledare vid Jönköpingspolisen och den som lade ner förundersökningen mot åkeriet den 22 maj, till transportarbetaren.se.

– Jag pratade med vår tunga grupp, men de kan inte vakta på lastbilar som står stilla för att se hur länge de befinner sig i Sverige. Vi är bara en liten grupp.

Transports Tommy Jonsson kommenterar till polisen besked är:

– Det betyder alltså att det är fritt fram för utländska aktörer att bedriva permanent verksamhet i Sverige. Vi har ett kraftfullt regelverk som i praktiken inte betyder någonting.

Bakgrunden är ett reportage som sändes i TV4 där TV-kanalen filmat lastbilarna vid en terminal i Jönköping där de står uppställda mellan körningarna för IKEA och där chaufförerna tillbringar fritid och helger.

Transportarbetarförbundet har i april anmält åkeriet för att ha 100 lastbilar som stadigt rullar i Sverige och därför borde registreras här och betala vägtrafikskatt här. Förbundet har även anmält åkeriet till Skatteverket och Arbetsmiljöverket, då med fokus på förarna och förarnas villkor.

– Vi har lagt över ansvaret på myndigheterna och väntar besked från alla tre, säger Transports Tommy Jonsson till transportarbetaren.se.

En advokat driver samtidigt ett ärende mot samma åkeri, Bring Trucking Slovakia, där kravet är att en rumänsk chaufför ska få dansk minimilön. Föraren anses ha utgått från Danmark i fem år, och ska därför arbeta enligt danska villkor vad gäller arbetstid, löner och skatter. Advokaten kräver cirka 1,8 miljoner kronor i utebliven lön till chauffören, berättar TV4.

 

 

 

 

En kommentar

  1. Så ÄR Det. Inga resurser. Det är bara att hyra bevakning företag att följa dem som fuskar och se till att dem som fuskar betalar notan. Mvh Nadir

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*