annons
Hem » Artiklar » Project Cargo har minskat stölder från lastbilar i Danmark 1/4
Foto: Polisen

Project Cargo har minskat stölder från lastbilar i Danmark 1/4

Under några år har organiserade brottslingar stulit varor för stora summor från lastbilar runt om i Europa genom att klippa hål i lastbilarnas presenningar när lastbilarna stannade på natten i viloområden.

Genom att först klippa kikhål har tjuvarna kunnat upptäcka värdefulla och lätt omsättbara varor. I flera fall har förarna hotats och på något sätt hindrats från att ingripa medan gärningsmännen stulit varorna.

I Danmark har det skett en markant minskning sedan 2017 i antalet stölder där presenningen har skurits ner, berättar danska polisen i ett pressmeddelande.

• 234 fall 2017
• 2018 105 ärenden
• 2019 44 fall
• 2020 Hittills 12 fall

Internationellt samarbete
Sedan 2018 har Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) i Padborg och den nationella polisen samarbetat med ett antal europeiska länder och myndigheter samt branschföreningen TAPA EMEA för att stoppa denna typ av brott.
Project Cargo har tillsammans med den polska polisen inlett en riktad insats mot en grupp mycket aktiva polska förövare. Siffrorna tyder på att denna ansträngning har burit frukt.

Deltagande i Project Cargo har varit viktigt för UKA Vest, eftersom UKA Vest har ett särskilt fokus på resande kriminella grupper. Dessutom är platsen i transportstaden Padborg perfekt för just den typen av brott.

Utgifter på åtta miljarder euro
Eftersom både mängden och värdet på de transporterade varorna ökar kommer kriminella också att vara intresserade av att använda metoden i framtiden. För branschen är det stora ekonomiska konsekvenser av förstörelsen och stölderna. Under 2017 beräknas de här brotten uppskattningsvis kostat cirka åtta miljarder euro i Europa. I slutändan är det konsumenterna som kommer att betala räkningen.

Project Cargo kommer att slutföras i år. Insatser görs för att säkerställa att internationellt samarbete och målinriktat arbete fortsätter – även efter att projektet är slutfört.

Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) är en specialenhet i Syd- og Sønderjyllands Politi som består av operativ personal, utredare och analytiker. UKA Vest ligger i Padborg – nära gränsen till Tyskland. UKA Vest bekämpar gränsöverskridande brottslighet i gränsregionen – till exempel resande kriminella grupper och arbetar i detta sammanhang nära med Landespolizei, Bundespolizei och Zoll i Tyskland. På uppdrag av den danska polisen tar UKA Vest hem människor som till exempel grips i Tyskland med stulna varor från Danmark. Detta görs genom europeiska arresteringsorder, och personerna åtalas därefter i Danmark för brottet. UKA Vest ansvarar också för den tillfälliga gränskontrollen med Tyskland. I gränsregionen patrullerar UKA West, Landespolizei och Bundespolizei tillsammans i gemensamma patruller för att även operativt kunna bekämpa gränsöverskridande brottslighet. Gränsöverskridande smuggling till Tyskland har ett särskilt fokus i UKA Vest och en särskild polis- och tullenhet i Padborg genomför insatser som mot kriminalitet som syftar till att smuggla narkotika, vapen, högbeskattade varor etc.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*