annons
Hem » Artiklar » Regeringen initierar utredning för effektivare kontroller av yrkestrafiken
(Arkivbild)

Regeringen initierar utredning för effektivare kontroller av yrkestrafiken

Idag presenterade regeringen sitt nya initiativ för effektivare kontroll av yrkestrafiken. Detta i form av en utredning som ska ta fram förslag för effektivare kontroller och en samlad organisationsform för kontrollverksamheten.

– Jag vill se tuffare kontroller av yrkestrafiken, inte minst lastbilstrafiken. Det är viktigt för att skapa ordning och reda på svenska vägar. Det ska råda sund konkurrens för svensk åkerinäring och schyssta villkor för de som arbetar inom transportbranschen. Det ska inte löna sig att fuska, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth, i ett pressmeddelande.

Utredningen ska bland annat:

  • genomföra en kartläggning och en analys av den nuvarande kontrollverksamheten av yrkestrafik. Med yrkestrafik menas gods-, buss- och taxitrafik.
  • föreslå hur kontrollverksamheten kan förbättras inom ramen för den befintliga ansvarsfördelningen, men också en ny samlad organisation för kontrollverksamheten,
  • analysera vilka ytterligare överträdelser av bestämmelser på yrkestrafikområdet som bör vara föremål för en sanktionsväxling från straffrättsliga påföljder till sanktionsavgifter, och lämna förslag till hur systemet då bör utformas,
  • lämna förslag för att möjliggöra införande av så kallade trafiksäkerhetskontrollanter som ska ha till uppgift att utföra nykterhetskontroller.
  • utreda förutsättningarna för att tillåta myndigheter att utföra sållningsprov i fråga om narkotika, det vill säga att testa förare utan misstanke om brott för att finna personer som framför fordon när de är påverkade av narkotika.

”Utredningen av effektivare kontroller är ett led i regeringens ambition att skapa ordning och reda på svenska vägar” skriver regeringen i pressmeddelandet.

Resultatet av utredningen redovisas i två steg. Den 30 november 2020 redovisas uppdraget att utreda sanktionssystemet, förslag om trafiksäkerhetskontrollanter och sållningsprov i fråga om narkotika. Den 1 mars 2021 redovisas uppdraget att se över kontrollverksamheten av yrkestrafiken.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*