annons
Hem » Notiser » Regeringens budgetåtgärd ökar Trafikverkets räntekostnad

Regeringens budgetåtgärd ökar Trafikverkets räntekostnad

I onsdagens Göteborgs-Posten framgick det att årets intäkter från trängselskatten i Göteborg går till regeringens budget och att Trafikverket får låna pengar till investeringar i Göteborg så som Västsvenska paketet.

Kommunalråd Johan Nyhus (S) sade sig vara besviken.

– Vi hade velat bli vidtalade, få informationen. Det är viktigt med tanke på hur debatten varit i Göteborg. Nu får regeringen eller Trafikverket förklara det här för att skapa trygghet bland göteborgarna, sade han till Göteborgs Posten.

Han gav även stadsjuristen i uppdrag att utreda om regeringens beslut innebar ett avtalsbrott.

I dagens Göteborgs-Posten kunde man läsa ett förtydligande från infrastrukturminister Anna Johansson (S) som genom sin pressekreterare Elin Tibell lät meddela att:

”Det är inte en chans att trängselskatterna skulle kunna gå till något annat än just Västsvenska paketet då det är ett riksdagsbeslut i grunden. Den budgettekniska åtgärden, som är en del av det paket regeringen berättade om redan i december 2015, medför ingen försening av arbetet med berörda infrastrukturprojekt”.

Ett förtydligande som Anna Johansson kallade en rättelse på sin Twitter:

”Bra att Göteborgs-Posten nu tar in rättelsen ang. felaktigheter i gårdagens artikel” skrev hon där.

Vad som dock inte framgick av detta förtydligande är att denna ”budgettekniska” åtgärd innebär en ökad räntekostnad för Trafikverket. Trailer.se ställde frågan till Anna Johanssons pressekreterare och fick följande svar:

”I och med att Trafikverket upptar lån innebär det en ökad räntekostnad. Givet det låga ränteläget bedöms denna dock att bli ringa. Regeringen återkommer kring hur den ökade räntekostnaden ska finansieras”.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*