annons
Hem » Artiklar » Riksdagen säger ja till elektroniska fraktsedlar
Genrebild. Fordonen på bilden har ingenting med artikelns innehåll att göra.

Riksdagen säger ja till elektroniska fraktsedlar

På onsdagen sade riksdagen ja till regeringens förslag om elektroniska fraktsedlar vid vägtransporter. Regeringen föreslog att fraktsedlar i elektronisk form ska kunna börja användas istället för fraktsedlar i pappersform vid internationella vägtransporter.

Användandet av fraktsedlar vid internationella godstransporter på väg är reglerat i fraktavtalet vid internationell godsbefordran på väg (CMR-konventionen).

Det är inte obligatoriskt att använda fraktsedlar vid inrikes transporter. I det beslut som nu tagits ges dock möjligheten att fraktsedlar i elektronisk form också kan användas vid inrikes transporter, om avsändaren och fraktföraren är överens om detta.

Lagändringarna börjar gälla den dag som regeringen bestämmer vid ett senare tillfälle.

Samtliga partier röstade ja till förslaget förutom Sverigedemokraterna som röstade nej.

Sverigedemokraterna, som i grund var positiva till regeringens förslag, hade lämnat in en motion om krav på att de elektroniska fraktsedlarna även ska innehålla information om vilken bil och släp som används för transporten. Detta med syfte att stävja olagliga cabotagetransporter i Sverige.

Enligt civilutskottets ledamot Joakim Järrebring (S) skulle de förändringar som Sverigedemokraterna efterfrågade först kräver beredning av en annan lag för att få effekt. Detta eftersom det inte finns krav på fraktsedlar vid inrikes transporter idag. Den som vill fuska skulle därför kunna låta bli att utfärda en fraktsedel oavsett krav på vad vilka uppgifter som ska finnas i den.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*