annons
Hem » Notiser » SÅ: Överlaster måste minska

SÅ: Överlaster måste minska

Trafikverket redovisar en preliminär rapport, Vägtrafiklaster – Tunga fordons vikt i rörelse, som säger att under 2019 var cirka 45 procent av de tunga fordonen, som vägde 35 ton eller mer, överlastade. Sveriges Åkeriföretag kommenterar rapporten i ett pressmeddelande:

– Det är bra att Trafikverket mäter vikter på tunga fordon för fordon skall naturligtvis inte överlastas, och transportnäringen måste bli mycket bättre på att lasta lagligt, säger Ulric Långberg, branschansvarig i Sveriges Åkeriföretag.

SÅ konstaterar att 3-4 mätplatser på BK1-vägar (Löddeköpinge, Marieberg, Mjölby och Landvetter) svarar för en mycket stor del när man ser till antal vägda fordon per mätplats. Detta, menar man, måste beaktas vid analys av utfallet. Mätplats Västerhaninge sticker ut för BK1-vägar med många överlastade fordon.

– Sveriges Åkeriföretag ska analysera hur vi ytterligare kan medverka till att komma till rätta med överlaster. Vi hoppas också på att få Trafikverkets medverkan som en stor beställare av tunga transporter för underhåll av vägar, att de prioriterar Fair Transport företag som fokuserar på lagliga transporter, justa villkor, miljöarbete och bra trafiksäkerhet, avslutar Ulric Långberg.

 

Nästan hälften av de tunga fordonen är överlastade

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*