annons
Hem » Artiklar » SÅ startar kampanj mot rattsurfning

SÅ startar kampanj mot rattsurfning

Nu initierar Sveriges Åkeriföretag en kampanj mot rattsurfning – Händerna på ratten. Kampanjen riktar sig landets yrkesförare som uppmanas göra ett personligt ställningstagande på en kampanjsida. Samtidig uppmanas samtliga förare som framför ett fordon i trafik att följa yrkesförarnas exempel – Håll händerna på ratten!

– Genom att uppmana våra yrkesförare att ta ställning för Händerna på ratten vill vi visa att branschen än en gång samlas och föregår med gott exempel. Eftersom lastbilar både är stora, långa och tunga är det viktigt att visa på ansvarstagande och regelefterlevnad. Valet att rattsurfa är oftast ett personligt beslut därför tror vi också att det behövs ett personligt ställningstagande emot, säger Rickard Gegö, vd på Sveriges Åkeriföretag, i ett pressmeddelande.

Varje år inträffar tusentals trafikolyckor. Varje olycka som orsakats av att föraren tappat uppmärksamheten i samband med att de har använt mobiltelefon är en för mycket menar SÅ. Hur många trafikolyckor som orsakas av just den anledningen är svår att säkerställa men under årets första nio månader har närmare 13 500 personer bötfällts för användande av mobiltelefon vid färd enligt pressmeddelandet.

”En statistik som tyvärr visar hur vanligt förekommande det är. Dessutom är mörkertalet stort”, skriver SÅ.

– Yrkesförare är föredömen i trafiken. Med vägen som arbetsplats sitter de på en erfarenhet som många medtrafikanter saknar. En erfarenhet som kommer från en gedigen utbildning och efter mängder av mil bakom ratten. De tänker både ett, två och tre steg inför varje trafiksituation för att förutse risker och undvika olyckor. Vi hoppas och tror att många vill vara ett föredöme även gällande ett avståndstagande för rattsurfning, avslutar Rickard Gegö.

– Vi vill samtidigt uppmana samtliga förare som framför ett fordon i trafik att följa yrkesförarnas exempel – Håll händerna på ratten!

Genom att ta ställning för ”Händerna på ratten” görs ett personligt ställningstagande. Ett ställningstagande som SÅ hoppas påverkar andra att göra desamma och som kan rädda liv. Sidan för kampanjen finns här: www.akeri.se/handernaparatten

 

 

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*