annons
Hem » Notiser » Scania informerar om smarta färdskrivare

Scania informerar om smarta färdskrivare

Smart färdskrivare är här. En ny EU-lagstiftning kräver att alla gods- och personbilar som är registrerade den 15 juni 2019 eller senare är utrustade med en ny generation färdskrivare, de obligatoriska digitala färdskrivarna som mäter kör- och vilotider för gods och personbilsförare. De som inte följer riskerar tunga ekonomiska påföljder.

Införandet av den nya smarta färdskrivaren är utformad för att underlätta tillämpningen av lagen. Målet är fortfarande säkrare körförhållanden och rättvisare konkurrens i Europa bland åkerier, bussar och bussföretag.

Den nya färdskrivaren kallas ”smart” eftersom det är svårare att manipulera systemet, det finns mycket mer data att bearbeta och det finns en serie nya funktioner. Dessa inkluderar ett gränssnitt för intelligenta transportsystem som gör det möjligt att dela fordonsdata eller annan data med andra system och en förbättrad geografisk programvara i form av ett globalt navigationssatellitsystem.

Smart färdskrivare tillåter också automatisk inspelning av start- (slås på) och slut- (avstängning) platserna för förarens resa, samt varje tredje timme däremellan. Det möjliggör fjärråtkomst till vissa färdskrivardata via trådlös dataöverföring till kontrollmyndigheter.

Niclas Juthage
Foto: Kjell Olausson

”Det viktigaste ur Scanias synvinkel är att följa den europeiska lagen som infördes den 15 juni,” säger Niclas Juthage, projektledare med ansvar för den smarta färdskrivarmaskinvaran, i ett pressmeddelande från Scania.

”Varje lastbil och buss som går ut till försäljning på EU-marknaden från och med nu är lagligen skyldig att ha en smart färdskrivare. Utan den kan du inte registrera ditt fordon. ”

Så, hur påverkar smart färdskrivare ditt företag? Här är några svar för Scania-kunder.

Om jag köper ett nytt Scania-fordon, kommer det att ha en smart färdskrivare?

”Alla nya Scania-fordon för den europeiska marknaden har eller kommer att ha smart färdskrivare monterad. Lagen infördes under en stram tidsplan, men vi har haft ett bra team som arbetar med detta för att få det att hända, säger Niclas Juthage.

Vilka fordon behöver inte utrustas med en smart färdskrivare?

Lagstiftningen påverkar endast lastbilar från EU och efter 15 juni utanför EU men som kör EU-vägar. Systemen i resten av världen förblir oförändrade.

Fordon för EU-marknade som registrerades före den 15 juni 2019 behöver inte vara utrustade med smart färdskrivare och kan fortsätta använda den tidigare generationens digitala färdskrivare, även efter service.

Men om du köpte ett nytt fordon före den 15 juni 2019 och ännu inte registrerat det, måste du ta det till verkstaden för att få en smart färdskrivare.

Vad händer om jag behöver ommontera en smart färdskrivare?

– Det är 100-procentigt möjligt att eftermontera Scania-lastbilar från de som introducerades 2015 med den nya smarta färdskrivaren eftersom vi har byggt upp ett system för att göra om datafilerna Scania Onboard Production Specification inne i lastbilen, som kommunicerar med fordonets styrsystem och är i huvudsak lastbilens DNA. Vi vill se till att vi inte lämnar någon i sticket, säger Niclas Juthage.

Han tillägger, ”Större företag kanske mycket väl vill ha smarta färdskrivare ommonterade i alla sina flottor över hela Europa, så att de kan övervaka dem på samma sätt och eftersom det finns så mycket mer informationsövervakning genom detta system.”

Vem kan montera en smart färdskrivare för mig?

Om du vill montera om en smart färdskrivare kan en Scania-återförsäljare hjälpa till.

Vem lagrar uppgifterna och vad används de för?

Kunder som prenumererar Scania färdskrivartjänster har sina färdskrivarsuppgifter samlade och lagrade för deras räkning.

En betald prenumeration täcker aktiveringen av uppgifterna, inklusive individuella uppgifter.

– Scania hanterar lagring av dessa filer med stor omsorg, och vi kan också göra analysen för våra kunder om de vill ha den här tjänsten,” säger Lara Johansson, Tachograph Services Business Manager.

Är förarkortet kompatibelt med smart färdskrivare?

Den nya versionen av förarkortet fungerar med smart färdskrivare och med den tidigare generationens digitala färdskrivare, och den äldre generationens förarkort är också kompatibel med smart färdskrivare.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*