annons
Hem » Notiser » Scania introducerar ny etanolmotor

Scania introducerar ny etanolmotor

Scania utökar bioetanolprogrammet med en ny, 9-liters rak femma för ED95 som kompletterar 13-litersmotorn på 410 hk.

Scanias bioetanolmotorer arbetar enligt dieselprincipen och har enligt ett pressmeddelande samma körbarhet som alla Scanias motorer. Den nya 9-liters bioetanolmotorn passar för många olika tillämpningar, särskilt i stadsmiljö. Effekten är 280 hk och vridmomentet 1400 Nm redan vid 1000 r/min. Motorn använder kompressionständning och ett utsläppshanteringssystem med enbart SCR.

– Det här är ett användbart tillskott till Scanias utbud på marknader där etanol finns tillgängligtEtanolbränsle är relativt enkelt att framställa ur olika råmaterial och kan lagras och distribueras på samma sätt som diesel. När det dessutom ger möjlighet att minska koldioxidutsläppen med upp till 90 procent till en låg kostnad, förstår man varför kundintresset för ED95 ökar snabbt, säger Anders Lampinen, ansvarig för ny teknik på Scania Trucks.

Den nya motorn har variabel turbogeometri och högre kompressionstal, vilket minskar bränsleförbrukningen. Den kan kombineras med samtliga Scanias hyttserier (L, P, G, R och S), automatiserad eller manuell växellåda och Scania Retarder. Fyra olika bränsletankar finns tillgängliga, där den största rymmer 588 liter. Bränslet ED95 består av 95 procent etanol och 5 procent tändförbättrande och smörjande tillsatser.

– Allt fler åkare ser ED95 som ett effektivt sätt att optimera både totalekonomin och hållbarheten i verksamheten här och nu, säger Anders Lampinen. Etanol är ett lätthanterligt bränsle som fungerar utmärkt i Scanias lastbilar.

 

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*