annons
Hem » Artiklar » Scania investerar i ett batterilaboratorium

Scania investerar i ett batterilaboratorium

Med den snabba utvecklingen av elektrifierade fordon under de kommande åren behöver Scania samtidigt förstärka batteriprovning och leverera skräddarsydda batterilösningar. Scania investerar därför 160 miljoner kronor i ett nytt batterilaboratorium vid Scanias forsknings- och utvecklingscenter i Södertälje, berättar Scania i en pressrelease.

Bygget av den 1 000 kvadratmeter stora anläggningen påbörjades nyligen och byggarbetet avslutas under våren 2021. Efter en omfattande provning och kontroll av utrustning och instrument kommer laboratoriet att vara i full drift under hösten 2021. Laboratoriet får tre 250-kvadratmeter stora provhallar för battericeller, batterimoduler och batteripack. Intill provhallarna får laboratoriet även ytor för provförberedelser som ska förbättra arbetsmiljö, säkerhet och provningseffektivitet.

– Med den ökade takten i utvecklingen kommer laboratoriet att stärka våra möjligheter att skapa optimala batterilösningar för alla tillämpningar, säger Claes Erixon, forsknings- och utvecklingschef på Scania. Vi har en ambitiös utvecklingsplan framför oss i att årligen lansera nya och uppdaterade elektrifierade produkter med tillhörande batteritjänster. Detta understryker behovet av världsledande kunskap i batterianvändning och livscykeloptimering.

Laboratoriet kommer främst att inriktas på batteriprestanda och livscykelanalyser i skilda klimatförhållanden från -40°C till 70°C. Scanias ingenjörer kommer att undersöka och fastställa de bästa driftsegenskaperna för batterier med hänsyn till bland annat måltemperatur, laddningsgradsfönster och laddningskurva i anpassad användning för att optimera livslängd och kundkrav.

– Scania kommer att fortsätta investera i kunskapsuppbyggnad både i våra egna verksamheter och genom partnerskap. Vi ska säkerställa att Södertälje och Stockholmsområdet fortsätter att ligga i framkant i forskning och utveckling, även i den elektrifierade framtiden för tunga transporter, förklarar Claes Erixon.

Det nya batterilaboratoriet kompletterar en mindre anläggning med en klimatkammare för provning av batteripack som togs i bruk tidigare i år. I det laboratoriet kan Scania prova batteripresentanda i rullande elektriska lastbilar och bussar utan att behöva montera ur batterierna. Fordonen ställs intill laboratoriebyggnaden och ansluts till provutrustningen.

En kommentar

  1. Björn Johansson

    Intressant att Scania satsar på ett batterilabb. Skulle vara trevligt med ett besök på labbet.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*