annons
Hem » Artiklar » Scania lanserar elektrisk lastbil med 250 km räckvidd
Scania 25 P battery electric 4x2 temperature controlled transport

Scania lanserar elektrisk lastbil med 250 km räckvidd

Scania lanserar nu sin första helt elektriska lastbil. I ett pressmeddelande berättar Scania att lastbilen har räckvidd på upp till 250 km. Om räckvidden behöver utökas kan föraren snabbladda under en rast eller vid naturliga uppehåll under dagen.

Lastbilen erbjuds med antingen fem batterier, för totalt 165 kWh, eller nio batterier för totalt 300 kWh installerad kapacitet. Med fem batterier är räckvidden 130 km, men räckvidden påverkas förstås av vikt, olika påbyggnationer och topografi.

I avsaknad av förbränningsmotor har utrymme frigjorts för batterier. Ytterligare batterier har monterats på chassiramen. Den nya elektriska motorn ger en kontinuerlig effekt på 230 kW eller motsvarande cirka 310 hk. Motorn har två växlar för att ge hög effekt över ett bredare hastighetsregister.

Andra komponenter som behövs för helt elektrisk drift, som batteristyrningsenheter, batterikylningsenheter, elektrohydraulisk styrsystem, elektrisk luftkompressor och växelriktare har monterats längs chassiramen. Scanias elektriska lastbil är utrustad för CCS-laddning från elnätet. Med 130 kW DC-laddning kan de fem batteripacken laddas på mindre än 55 minuter och med nio batterier på mindre än 100 minuter. Lastbilen kan också laddas genom bromsenergin.

Scanias nya lastbil är utrustad för ett helt elektrisk kraftuttag. I stället för en anslutning som normalt sker till växellådan eller motorn, kopplas den till en elanslutningsenhet, kallad DC-box som monterats på chassiet. Detta ger en DC-länk på upp till 60 kW kraftuttag för påbyggnationer som kylaggregat och lastväxlare.

Scania el-lastbil erbjuds med L- och P-seriehytter, som båda utformats för stadstrafik. Låggolvshytten i L-serien är dessutom särskilt framtagen för tät stadstrafik med oöverträffad sikt.

– Hållbara utsläppsfria transporter är ett växande krav för åkerier. Att skaffa en el-lastbil är inte bara en investering i kundens flotta utan även i dess varumärke och marknad. El-lastbilen ger kunden en fördel gentemot konkurrenterna, möjlighet att få erfarenhet kring de utmaningar som hänger samman med infrastrukturen och att påbörja anpassningen till framtiden, säger Anders Lampinen, Director, New Technologies.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*