annons
Hem » Artiklar » Scania R620 på 4000 meters höjd
Foto: Silvio Serber

Scania R620 på 4000 meters höjd

De argentinska Anderna, med en höjd på mer än 4 000 meter över havet, är en av de tuffaste platserna på jorden att arbeta på. Här är en Scania R 620 V8 från MTZ Transport en viktig länk i produktionskedjan för Veladero guldgruva. Dess uppdrag: att mata de enorma gruvdumparna som ”dricker” massor av speciellt kylvätska för att göra sitt jobb.

Foto: Silvio Serber

En helt vanlig arbetsdag för öraren Andrés Martinez klättrar han ombord på sin Scania R 620 V8 lastbil vid Veladero guldgruva, som är en av de största öppna gruvorna i Sydamerika. Guldgruvan i Veladero sysselsätter cirka 4 400 personer och flyttar över 80 000 ton malm om dagen. Innan den stora stigningen kontrollerar Andrés Martínez sin lastbil och lasten på MTZ Transports basläger i San Juan, bara 640 meter över havet. En resa upp till 3 500 meter till hans leveranspunkt väntar honom. Andrés berättar att vägen till gruvan är mycket speciell och att han använder Opticruise-master för att hålla bromsarna i skick och för att uppnå optimal bränsleekonomi.

Foto: Silvio Serber

MTZ Transport har bara en Scania V8, men den används för företagets mest krävande verksamhet.

– Den är kraftfull och pålitlig, säger Andrés, ingen annan lastbil i MTZ-flottan kan göra jobbet bättre på dessa höjder.

Framåt eftermiddagen har Andrés med sin Scania levererat kylmedelsbehållarna, och vätskan överförs till en annan Scania terrängbil med en 973-liters deponeringstank och en pump för påfyllning. Rodrigo Campos klättrar i en trappa på fem meter för att fylla på kylvätska i den stora gruvtrucken.

Foto: Silvio Serber

Efter att ha fyllts på igen kan de stora gruvtruckarna återigen bära sina laster av berg till krossen. Det finns 45 av dessa enorma dumprar som kör i Veladero. Med en höjd på 10 meter, en 79-liters motor och 250 ton lastkapacitet arbetar dessa fordon oavbrutet 24 timmar, 365 dagar på året.

Foto: Silvio Serber

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*