annons
Hem » Artiklar » Logistik » Schenkers vision om framtidens transporter

Schenkers vision om framtidens transporter

Schenker har publicerat en berättelse om en tänkbar framtid där transporterna blir miljövänligare och kan erbjuda än mer personlig service. Schenker beskriver hur en strandsatt löpare kan få omedelbar hjälp tack vare en självkörande lastbil och en drönare. Man tänker sig att  lastbilens dator ser att löparen förflyttat sig från jobbet till fritids. En drönare skickas ut och lämnar löparskorna i Slottsskogen inför Varvet.

Schenker tänker sig att kunden i framtiden kan få sina skor levererade var han/hon än är, och detta samma dag.

Få paketet på fritids

I framtiden anser Schenker att det blir en självklarhet att leveranserna är anpassade efter kundens behov. Små leveranser, oftare och snabbare – där kunden är. Idag har chauffören sina genvägar, i framtiden vet IT-systemet den bästa vägen just idag, just nu. För att leveransen ska ske när det passar kunden, känner såklart IT-systemet av att han/hon precis har förflyttat dig från jobbet till fritids.
– Avstånden minskar och vi måste ständigt komma närmre kunden. Då gäller det att ha smarta IT-system, säger Caroline Montini, Logistikkonsult på Schenker Consulting.

Smarta lösningar
– Många spännande lösningar som testas idag kanske blir framtidens transporter. Elektrifierade lastbilar som går på en elväg, till exempel. Ungefär som på en tågräls. Eller kolumnkörning, där tre lastbilar körs på rad och de två sista är självkörande, säger Caroline Montini.

Så i framtiden kanske dina löparskor åker med en elektrifierad lastbil till terminalen i Göteborg, för att sedan levereras direkt till dig med en drönare. Eller så kommer en självkörande lastbil till dig och du får knappa in en kod på ett av lastbilens skåp för att hämta ut dina löparskor.
– En annan spännande lösning är hyperloop, ett eltåg som åker supersnabbt i tunnlar, som testas av Teslagrundaren Elon Musk. Tanken är att frakta både varor och människor snabbt och miljövänligt. 450 kilometer på 28 minuter mellan Stockholm och Helsingborg, säger hon.

Miljön visar vägen
– Det är inte bara miljölagar som påverkar oss logistikföretag utan alla kunder ställer hundra procent miljökrav, oavsett om det gäller privatpersoner eller företag, säger Caroline Montini.

En sak är säker: framtidens leverans är både snabbare och miljövänligare.
– Vi har chockerande och spännande utmaningar framför oss. I framtiden kommer diesel förbjudas helt, miljözoner ökar och fler lösningar som att leverera till fots inom stadskärnan tror jag vi ser mer av, säger Caroline Montini.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*