annons
Hem » Artiklar » Sexhjulsdriven Sprinter för tuff terräng

Sexhjulsdriven Sprinter för tuff terräng

Fler drivande hjul betyder bättre terrängframkomlighet och mer lastkapacitet i terrängen. Något som inte minst svenska försvarsmakten tagit fasta på med sina sexhjulsdrivna Mercedes G-Klass. Nu kan även transportbilen Mercedes Sprinter fås med två extra drivande hjul.

Vid ett besök på fabriken i april fick en grupp från Sverige testa bilen på riktigt.
– Framkomligheten var fantastisk, sa Fredrik Sidnäs, Försäljningschef för Mercedes-Benz Transportbilar Sverige. Med fem diffspärrar så ska det verkligen mycket till för att inte hitta greppet. Dessutom gör den pendlande boogien att bakaxlarna har bra kontakt med underlaget även när det är kuperat.

De sexhjulsdrivna Sprinter-bilarna kan beställas från alla Mercedes-återförsäljare men genomgår sin operation hos allhjulsdriftsexperterna på Oberaigner i Rostock i norra Tyskland. Oberaigner har tillverkat system för allhjulsdrivning åt Mercedes sedan 80-talet men den sexhjulsdrivna Sprintern är deras verkliga mästerverk.

Sexhjulsdrivningen är permanent med i normalfallet 35 % fram och 65 % bak. De bakre axlarna fördelar sedan kraften 60/40 mellan sig med mest drivning på den främre av de två. Maxlasten är höjd till upp till 4 ton och vadningsdjupet är 60 cm.

– Oberaigner är experter på detta. Det är de som levererar tekniken till den inkopplingsbara fyrhjulsdrivningen på de fabriksbyggda Sprinter i 4×4-version.

Sprinter 6×6 kan byggas på 5 tons Sprinter som levereras som långt chassi, alltså även med dubbelhytt. Merkostnaden landar på ca 350.000 kronor jämfört med en tvåhjulsdriven version.

Sprinter 6×6 är en bil för de som verkligen behöver få fram manskap och materiel oavsett omständigheterna. Dessutom i en bil som fungerar som en helt vanlig bil vad avser komfort på landsväg och städer.

Kraftbolag och räddningstjänster sägs redan ha visat intresse. Det finns helt enkelt inget annat liknande fordon på marknaden.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*