annons
Hem » Notiser » Självkörande lastbilar hos Schenker
Einrides T-Pod hos Schenker

Självkörande lastbilar hos Schenker

I veckan påbörjade Einride och DB Schenker den första kommersiella installationen av en T-pod – en batteridriven, självkörande lastbil – på Schenkers terminal i Jönköping. T-poden ska gå i daglig trafik mellan ett lager och en terminal. Tester på allmän väg kommer att inledas så fort Transportstyrelsen ger sitt medgivande.

– Vi på DB Schenker arbetar fullt ut med hållbar och innovativ logistik. Vi ser autonoma fordon som framtiden för en viss typ av transporter, säger Jochen Thewes, vd för DB Schenker, i ett pressmeddelande.

– Tunga vägtransporter står för en betydande del av de globala koldioxidutsläppen. Genom att ersätta diesel med el minskar vi koldioxidutsläppen med 90 procent, säger Robert Falck, vd och grundare av Einride.

Einrides T-pod är ett autonomt fordon men kommer att övervakas och kan – vid behov – manövreras från ett kontrollrum, hundratals kilometer bort. Fordonet saknar förarhytt vilket ger ökad lastkapacitet, ökad flexibilitet, lägre produktionskostnader, lägre driftskostnader och optimerad energiförbrukning – vilket i sin tur betyder att T-poden kan framföras med ren batteridrift.

Einride och DB Schenker påbörjade sitt partnerskap i april och nuvarande avtal avser en pilotinstallation med option på flera installationer för DB Schenker globalt.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*