annons
Hem » Artiklar » Självkörande lastbilar redan i höst?
einride t-pod

Självkörande lastbilar redan i höst?

Sverige kan bli först i världen med självkörande – och förarlösa – lastbilar på allmän väg. DB Schenker och Einride siktar på att redan i höst börja med självkörande eldrivna transporter på allmän väg.

– Vi vill vara med att skapa morgondagens hållbara och kostnadseffektiva transporter. Samarbetet med Einride är ett stort steg i den riktningen, säger Mats Grundius, vd för Schenker AB, i ett pressmeddelande.

DB Schenker och Einride har skrivit ett avtal avseende framtidens transportsystem. Förutsatt att tillstånd ges av Transportstyrelsen startar verksamheten redan i höst. Då installerar Einride den första T-poden – ett självkörande, batteridrivet fordon, utan förarhytt som kan fjärrstyras vid behov – hos DB Schenker i Jönköping. Fordonet ska trafikera en sträcka mellan två av DB Schenkers anläggningar, varav en del av sträckan är på allmän väg.

– Samarbetet ger oss möjlighet att skapa ett hållbart transportsystem och att utveckla såväl DB Schenker som Einride för framtiden. Den snabba utvecklingen inom batteriteknik och AI möjliggör kraftigt minskade utsläpp, ökad kostnadseffektivitet och ökad trafiksäkerhet – en framtid som vi gärna är en del av, säger Mats Grundius.

Avtalet avser en pilotinstallation med option på installationer för DB Schenker globalt.

– Vägtransporter står för en stor del av utsläppen av koldioxid och farliga partiklar. Vi är väldigt glada över samarbetet med DB Schenker som visar ledarskap och vilja att driva på omställningen till ett hållbart transportsystem, säger Robert Falck, vd för Einride.

Fakta:

T-poden är självkörande men kommer att övervakas av en operatör som vid behov kan fjärrstyra fordonet. En operatör kan kontrollera flera fordon samtidigt. Lastkapaciteten är cirka 20 ton och räckvidden cirka 20 mil på en laddning.

En kommentar

  1. Jag skulle vilja att ansvarsfrågan utreds av er på redaktionen.
    Vem är ansvarig när lastbilen kört ihjäl nån?
    Vem ska betala böterna/ avtjäna fängelsestraff?
    Är det transportchefen? Schenkers VD?
    För när en lastbil är inblandad i en olycka så är det huvudsaken det finns en syndabock..

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*