annons
Hem » Artiklar » Sju av tio lastbilsförare anser att hastighetskameror gör att de håller hastigheten
Fordonen på bilden har inget med artikeln att göra (arkivbild)

Sju av tio lastbilsförare anser att hastighetskameror gör att de håller hastigheten

Den stora majoriteten av lastbilschaufförer anser att de håller hastighetsbestämmelserna både i tätorter och på lands- eller motorväg när de kör i tjänsten. Sju av tio chaufförer anser att det är hastighetskamerorna som gör att de håller hastigheten på landsväg. Det visar en undersökning från Länsförsäkringar.

Enligt ett pressmeddelande från försäkringsbolaget har hastighetskamerorna en klart bromsande verkan när åkeribranschen får uttala sig. Antalet dödade i trafiken ligger dock fortsatt på en oönskad nivå och enligt Trafikverket visar mätningar att hastigheten inte hålls.

– Vi ser det som väldigt viktigt att yrkesförarna får ned hastigheten och föregår med gott exempel eftersom de fungerar som normgivande ute på vägarna. De har helt enkelt en positiv inverkan även på privatbilisterna. Vi skulle såklart också önska att polisen skulle ha större resurser och oftare skulle göra hastighetskontroller och stickprov ute på vägarna. Att hålla hastigheterna skulle bidra till att hundra personer inte mister livet varje år, säger Anders Wallstenius, motorspecialist på Länsförsäkringar.

Enligt Länsförsäkringars undersökning anser sju procent av lastbilschaufförerna att de sällan eller aldrig håller hastigheten i tätort och tolv procent att de inte gör det på lands- eller motorväg.

– Att få ned hastigheten på våra vägar är oerhört viktigt både ur miljö- och säkerhetssynpunkt. Så for man kör fortare än tillåten maxhastighet ökar bränsleförbrukningen. Ökar hastigheten ökar bränsleförbrukningen. Dessutom är tidsvinsten minimal, man sparar bara 1 procent i tid om man ökar från 80 km per timme till 90 km i timmen, säger Anders Wallstenius.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*