annons
Hem » Artiklar » Skalenlig modell av Scania S 730 till juniorernas glädje
Auchmutys femåriga dotter Lola trivs nu med att testa prototypen runt gården

Skalenlig modell av Scania S 730 till juniorernas glädje

Om du ser nostalgi som bara en sak i det förflutna, tänk om. Wayne Auchmuty, en irländsk lastbilsentusiast och designingenjör, kan berätta något annat. Auchmutys barndomsminnen om att göra sina läxor i sin fars Scania-lastbilar ledde honom till att designa en nedskalad S 730 med egen elmotor. Det är en barnvänlig och körbar lastbil som har visat sig vara en omedelbar hit på sociala medier, med 600 000 Facebook-visningar inom 48 timmar efter det första inlägget av bilder och filmer.

Beställningar på den eldrivna modellbilen kommer nu från hela Europa.

– Jag växte upp med lastbilar och jag älskade lastbilar, förklarar Auchmuty. Min pappa hade Scania-lastbilar när vi var barn. Hans första var en 111 i början av 80-talet, sedan hade han 141, 142 och sedan 143. Mina syskon och jag tillbringade mycket av vår barndom i Scaniorna som kördes runt Irland.

– Min pappa brukade hämta oss från skolan och vi kunde under kvällen göra vår läxa på bakom pappa medan han körde. När kom hem på natten, bar han oss upp från lastbilen till våra sängar.

Wayne Auchmuty barndomsupplevelser, i kombination med att vara en far själv, gav honom idén och inspirationen till att bygga den lilla Scania-lastbilen.

– Det har varit tre år med sena nätter innan vi fick modellen rätt, men vi är nöjda nu, säger han. Nu finns minilastare, tankbilar och till och med T-cabar i framtidsplanerna.

Auchmutys femåriga dotter Lola trivs nu med att testa prototypen runt gården där han skapar sin skalenliga modellbilar. Lastbilen görs på beställning men dessa underverk i miniatyr är inte billiga: en fullfärdig, färdiglackerad Scania-modell kommer att kosta mer än 3 000 euro. Men det är kanske förståeligt, med en 24-volts elektrisk batterikraft som ger fyra och en halv timmes drift per laddning plus ett vridmoment som motsvarar en rullstol.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*