annons
Hem » Artiklar » Skånemejerier portar handikappad chaufför
 • <p>skånemejerier</p>

  skånemejerier

Skånemejerier portar handikappad chaufför

Skånemejerier i Malmö har stoppat en chaufför anställd av en underentreprenör från att utföra sitt arbete på mejeriet. Anledningen är att chauffören, mot gällande regler, kört in på mejeriets område med sin privata bil för att komma till sitt arbetsfordon. Detta trots att chauffören fått specialtillstånd till just detta på grund av en knäskada sedan 35 år tillbaka. Chauffören har nu sagts upp av sin arbetsgivare på grund av arbetsbrist.

Leif Lindqvist i Sjöbo fyller 61 i höst och dras med en knäskada sedan 35 år tillbaka till följd av en aktiv ungdom med fotboll och hockey. 2006 anställdes han av Esperssons Åkeri i Hörby och har sedan dess kört en av åkeriets rangerbilar inne på Skånemejeriers anläggning i Malmö. I somras tog det dock stopp då Skånemejerier lät meddela att Leif inte längre fick arbeta inne på området. Åkeriet har inte hittat några andra arbetsuppgifter som passar Leif och hans onda knä och har därför tvingats säga upp honom.

– Arbetet på mejeriet innebar att jag kört terminaltruck på nätterna och bara behövt gå kortare sträckor. Jag klarar inte att gå längre avstånd, säger Leif.

Anledningen till att Leif inte lägre får arbete på Skånemejeriers anläggning är att han kört in med sin privata bil på området för att ta sig till sitt arbetsfordon. Generellt är inte detta tillåtet men Leif har fått ett specialtillstånd av en tidigare platschef att köra in på området. På senare tid har mejeriet vid ett flertal tillfällen informerat om förbudet mot att köra in med privata bilar på området men enligt Leif har ingen sagt till honom specifikt.

– Eftersom jag fått ett specialtillstånd och ingen sagt något om att det inte längre gäller har jag ju trott att jag fortfarande fick köra in.

Den förra platschefen bekräftar att Leif fått specialtillstånd men detta är inget som förändrar Skånemejeriers nuvarande syn på saken. Sedan Leif fick besked om att han inte längre fick arbete på Skånemejeriers område har mejeriet uppfört en handikapparkering alldeles intill grindarna. Leif som har kommunalt tillstånd för att parkera på handikapparkeringar har sagt att han skulle kunna ställa bilen där istället för att köra in på området – men inte heller detta har fått Skånemejerier att ändra sig.

Nu väntar fem månaders uppsägningstid följt av arbetslöshet om Skånemejerier inte låter Leif komma tillbaka.

– Jag fyller snart 61, är handikappad med ett skadat knä och en sliten rygg. Chansen att jag ska få ett nytt jobb är nog inte särskilt stor.

Trailer har sökt Göran Tall på Skånemejerier som tidigare svarat på frågor i ämnet men då denne är på semester hänvisades vi till Anna Jonsson, ansvarig på området bolagsjuridik. Anna är noga med att påpeka att det inte är mejeriet som sagt upp Leif.

– Det är väldigt viktigt att notera att det här är ju inte en av våra anställda och vi har absolut inte fattat något beslut om att någon ska sägas upp. Har man synpunkter på uppsägningen och frågor kring detta så får man vända sig till åkeriet. Några ytterligare kommentarer kan vi inte lämna, säger Anna.

Anna hänvisar ytterligare frågor till Skånemejeriers vd Björn Sedeblad. Trailer har sökt honom utan att lyckas.

2 kommentarer

 1. Vilka småaktiga personer på Skånemejerier. Att dessutom skylla på åkeriet är lågt!

 2. Det är otroligt att ett företag kan hantera en person på detta vis när han jobbat länge på företaget. Vi som har funktionsnedsättning har problem i förväg att få jobb och få behålla de så är ju detta kränkande.Jag tycker att personen i fråga skall anmäla detta för DO (diskrimineringsombudsmannen) för diskriminering för det kan hjälpa mer människor i arbetslivet framöver som har funktionsnedsättning.

  Mvh
  Ronny Blidberg
  som har ett funktionsnedsättning själv!

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*