annons
Hem » Notiser » Sköljde bort gödsel med gin – frias från rattfylleri

Sköljde bort gödsel med gin – frias från rattfylleri

Sommaren 2019 tappade en lastbilschaufför kontrollen över sitt bil- och släpekipage och körde i diket. När polisen anlände uppstod misstanke om rattfylleri och en provtagning visade att mannen hade 1,7 promille alkohol i blodet. Det vill säga 0,7 promille över gränsen för grovt rattfylleri.

Olyckan inträffade i Västergötland och chauffören som är hemma hemmahörande i Alvesta ställdes inför rätta vid Skaraborgs tingsrätt. Här hävdade mannen att det hela handlade om en så kallad eftersupning. Enligt Smålandsposten hävdade mannen att olyckan skedde på grund av att han tvingades väja för en mötande bil. Lastbilen var lastad med koncentrerad hönsgödsel och detta fick mannen över sig när lastbilen körde ner i diket. Han använde därför en flaska gin för att skölja rent ansiktet – och tog dessutom några klunkar ur flaskan för att kunna andas. Chauffören berättar att han fick kväljningar av den ”äckliga” och kaosartade situationen.

Tingsrätten väljer att tro på chauffören och friar honom från åtal om grovt rattfylleri. Man menar att chaufförens ”invändning om eftersupning inte är så osannolik att den kan lämnas utan avseende”. Åklagaren har inte heller lyckats bevisa att mannen ska ha varit alkoholpåverkad under färd.

Chauffören slipper dessutom det skadestånd på 600 000 kronor som försäkringsbolaget krävde för den förstörda lastbilen. Polisen måste även lämna tillbaka den alkohol man beslagtog från mannen i samband med olyckan.

En kommentar

  1. Skrattretande! Svenskt rättsväsende har än en gång gått på en bluff. Hela svenska rättsväsendet är ett stort skämt. Kjell F

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*