annons
Hem » Notiser » Slarv med dokumentation för farligt gods gav böter på 52 000 Dkr

Slarv med dokumentation för farligt gods gav böter på 52 000 Dkr

Ett holländskt åkeri har dömts att betala böter på 52 000 danska kronor efter att ha ertappats för brist på märkning och anmälan om transport av farligt gods.

Danska Tungvognscenter Syd kontrollerade den 28 december 2017  en nederländsk lastbil som kördes söderut på E45 vid Kolding. Föraren av lastbilen hade en handskriven fraktsedel där det stod att han hade 24 pallar innehållande substansen cymen i sin kyltrailer.

Eftersom cymel inte är ett känt ämne öppnades trailern. Pallarna i vagnen var placerade så att alla markeringar vändes mot varandra. Därför var de svåra att läsa, och när det fanns en stark lukt av något brandfarligt, undersökte polisen dem närmare.

På märkning visade det sig att det var lösningsmedlet xylene som transporteras och det klassas som farligt gods. Eftersom lastbilen inte var märkt med farligt gods var det ett brott mot Europakonventionen för internationellt transport av farligt gods, ADR-konventionen.

Föraren förklarade också att han hade tagit färjan från Oslo till Frederikshavn föregående natt, men färjebolaget kunde avslöja att lasten inte hade rapporterats som farligt gods. Det var ett brott mot sjösäkerhetslagen enligt IMDG-regler som kräver förpackning, märkning och lagring av farligt gods till sjöss.

Den närmare undersökningen visade att föraren, som själv är åkare, ändå hade farligt gods bevis, skriftliga instruktioner instruktioner, brandsläckare och olika säkerhetsutrustning i lastbilen.

Mot bakgrund av ovan nämnda överträdelser slutade det med att föraren fick böter på 52 000 kr.

40 000 Dkr för att inte anmält transport av farligt gods till färjebolaget.

8000 Dkr för att det saknas märkning av fordonet.

4000 Dkr för saknade transportdokument.

Föraren erkände brottet och betalade bötesbeloppet på platsen. Efter att ha märkt fordonet och fått ett giltigt transportdokument kunde han fortsätta att köra.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*