annons
Hem » Notiser » SM-kval i transportteknik i Boden

SM-kval i transportteknik i Boden

I morgon, torsdag den 29 september, är det dags för den spännande SM-kvaltävlingen i transportteknik för unga lastbilsförare. Deltagarna kommer från gymnasieskolornas fordonsprogram, inriktning transport i norra Sverige. Tävlingen i Boden är den första av sammanlagt fem tävlingar där vinnaren från varje kvaltävling går vidare till Yrkes-SM som arrangeras i Uppsala 2018.

yforareVärd för torsdagens kvaltävling i Boden är Björknäsgymnasiet och tävlingen äger rum på Smidesvägen 6 i Boden. Aktiviteterna startar klockan 09.00 och pågår till ca 16.00.

Intresset för kvaltävlingarna har under många år varit stort i hela landet. Elever från ett 50-tal av landets gymnasieskolor deltar varje år. Tävlingarna speglar en yrkesförares vardag och innehåller praktiska moment som precisionskörning med lastbil och truck men också teoretiska moment av varierande slag. Varje kvaltävling består av cirka 20 tävlande.

Arrangör är TYA, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd, som är en paraplyorganisation med både arbetsgivare och fackförbund inom transportsektorn som medlemmar.

– Genom tävlingar i transportteknik vill vi inspirera unga killar och inte minst tjejer till ett bra och utmanande yrkesval och samtidigt höja statusen på transportarbeten. Det ställs höga krav på förarnas yrkesskicklighet, något som på våra tävlingar visas upp av alla duktiga tävlande, säger Mikke Roslund, projektledare för kvaltävlingarna på TYA.

I samband med kvaltävlingen i Boden så samlar tävlingen även lokala företag och representanter från fordonsprogrammets inriktning transport.

Partners till kvaltävlingarna är Volvo Lastvagnar som tillsammans med ser till att tävlingarna kan genomföras med toppmoderna och ändamålsenliga fordon:

– Vi är mycket positiva till aktiviteter som inspirerar unga människor till ett bra och spännande yrkesval, samtidigt som det ger transportbranschen välutbildade förare med respekt för både trafiksäkerhet och miljö. Bra förare är avgörande för åkeriernas lönsamhet och vi är övertygade om att TYAs tävlingar för unga blivande lastbilsförare på sikt också bidrar till att göra yrket attraktivt, säger Jan Strandhede PR- och informationsansvarig på Volvo Lastvagnar Sverige.

Övrig partner som bidrar till kvaltävlingarna till Yrkes-SM är: Trygg-Hansa.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*