annons
Hem » Artiklar » Logistik » Småföretagarna tar strid mot kilometerskatten

Småföretagarna tar strid mot kilometerskatten

Leif Svensson, förbundsordförande i Småföretagarnas riksförbund går ut i ett pressmeddelande där han kritiserar den föreslagna kilometerskatten.

Han menar att förslaget att införa en kilometerskatt för alla transporter med tung lastbil är ett minst sagt märkligt förslag som vi ska försöka skapa opinion mot på alla sätt och vis. Han är kritisk mot den föreslagen kostnaden på 24 kronor per mil. Det innebär en förhöjd kostnad på i genomsnitt drygt 100 000 kronor per åkare och år, och har du oturen att driva företag i glesbygden blir det etter värre.

Kritisk mot utebliven miljöeffekt

Han skriver: ”Inte heller är det utsläppen man vill beskatta, utan den körda sträckan, vilket innebär att det inte ens hjälper att uppgradera lastbilsflottan till miljöbilar. Förslaget är ett klassiskt exempel på piska i stället för morot. Regeringen verkar helt enkelt vilja att vi ska sluta transportera saker som skog från Norrland – eller för den delen livsmedel till Norrland. För att välja järnväg är inget alternativ, det finns det nämligen inte kapacitet till.”

Det slutgiltiga förslaget ska presenteras den 9 december 2016 och till dess vill han att vi får regeringen att förstå, att en levande landsbygd och ett levande företagarsverige inte skapas genom att straffa dem som får Sverige att rulla.

– Nej, framåt kommer vi genom att belöna dem som gör det extra bra – till exempel genom att införa en miljöbilspremie för lastbilar. Om inte regeringen ändrar sig måste vi bearbeta oppositionen så förslaget inte röstas igenom i, avslutar han.

 

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*