annons
Hem » Notiser » Södra tankar fossilfritt i sina lastbilar och maskiner

Södra tankar fossilfritt i sina lastbilar och maskiner

Skogskoncernen Södra har beslutat att använda biodrivmedlet HVO som bränsle i sina lastbilar och anläggningsmaskiner i koncernen.
HVO är ett bränsle för alla typer av dieselmotorer och är ur användningssynpunkt helt identiskt med fossil diesel. Råvaror till det HVO-bränsle som Södra använder är slakteriavfall och restprodukter från rapsolja och solrosolja. Det handlar om ett andra generationens biodrivmedel.
– Det har bättre miljömässiga egenskaper då det är 100 procent fossilfritt, säger Henrik Brodin, inköpare på Södra. Det innebär att det är helt förnybart och har en markant lägre växthuspåverkan.
Eftersom biobränslet kan tillverkas av en rad olika oljor har Södra inkluderat i sina avtal med sina samarbetspartners att det finns råvaru-ursprung samt spårbarhet.
– Spårbarheten på fossilfria drivmedel är mycket bättre än på fossila och vi är tydliga med att vi inte tillåter palmolja, säger Henrik Brodin. Detta är något som Södra helt tar avstånd från.
I dag drivs flera av Södras fordon på RME, ett biobaserat förnybart bränsle. När det infördes 2012 var det ett första steg på vägen mot att bli fossilfria. Nu är det dags för nästa steg med ett biobränsle som gör det möjligt att kunna ställa om en större del av fordonsflottan.
– HVO är till skillnad från RME identiskt med fossil diesel, det innebär en klar fördel för motorerna, säger Åsa Forss, chef för Södras flisbilar. Det är ett bättre alternativ både totalekonomiskt och miljömässigt.
Södra är nu inne i en uppstartsfas där ambitionen är att alla tre brukens fordon i Värö, Mönsterås och Mörrum ska använda det nya drivmedlet samt att 90 procent av Södrakoncernens dieseltankar ska bestå av det nya drivmedlet inom kort.
På Södras plantenhet i Flåboda och Södras massabruk i Värö har man testkört det nya drivmedlet sedan ett år tillbaka i ett pilotprojekt. Resultatet har blivit mycket lyckat, vilket gör att Södra nu vill gå vidare med produkten och implementera det på bred front.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*