annons
Hem » Artiklar » Spårvagnen tog båten och lastbilen till Lund

Spårvagnen tog båten och lastbilen till Lund

Förra veckan kom den första spårvagnen, Åsa-Hanna, till Lund. Nu ska spårvagnen först testas i Lunds nybyggda spårvagnsdepå för att sedan provköras ute på spåret. De övriga sex vagnarna kommer under hösten. Transporten från spanska tillverkaren Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles, CAF gjordes med ett 42 meter långt ekipage.

I onsdags morse kom hon då äntligen till Lund – spårvagnen Åsa-Hanna. Strax efter 07:00 anlände hon till sin nya hemstad efter en dryg veckas resande. I mitten av juli lämnade Åsa-Hanna fabriken i spanska Zaragosa. Efter att ha transporterats med båt från Santander till Göteborg blev det specialtransport på land mellan Göteborg och Lund.

– Åsa-Hanna anlände som planerat till Lund och den nybyggda spårvagnsdepån. Nu ska vi under någon vecka testa spårvagnen i depån. Därefter följer tester ute på spåret, säger Håkan Henmyr, projektchef på Skånetrafiken.

Åsa-Hanna är 33 meter lång och väger 43 ton. Hon fraktades på en 42 meter lång specialbyggd lastbil.

Varje dag reser 40 000 människor till och från Lund. Många av dessa ska till sjukhuset, universitetet, Ideonområdet och sedermera forskningsanläggningarna där hälften av alla arbetsplatserna i Lund finns. Varje spårvagn, som rymmer cirka 200 personer, kan ta sig från Lund C till Brunnshög på mindre än 15 minuter.

– Idag togs ytterligare ett steg mot helt nya möjligheter för Lundabor och pendlare att kunna resa klimatsmart, säkert och smidigt i Lund. Med spårvägen understryker vi att Skåne ligger i framkant när det gäller hållbar kollektivtrafik, säger Carina Zachau, kollektivtrafiknämndens ordförande.

– Det är glädjande att den första spårvagnen nu kommit till Lund och att vi snart kan dra igång testkörningen. Lundaborna har väntat länge på trafikstarten nu! Med spårvägen får vi en klimatsmart kollektivtrafiklösning som binder samman Lund, säger Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande Lunds kommun.

Linjen mellan Lund C och ESS kommer att trafikeras av sju nya spårvagnar tillverkade av spanska Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles,CAF. Sammanlagt har spårvagnen plats för cirka 200 resenärer, varav 40 sittande – ungefär samma kapacitet som fyra vanliga stadsbussar. Det finns rullstolsplatser, USB-uttag och WIFI i samtliga vagnar. Spårvagnarna drivs av grön el och har teknik för att återvinna bromsenergi.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*