annons
Hem » Notiser » Speditör åtalas inte för beställaransvar

Speditör åtalas inte för beställaransvar

För något år sedan skärptes reglerna för beställaransvar, men enligt rubriken i en så kallad interpellation till infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) så anser Thomas Morell, som företräder SD i Riksdagen att det handlar om ”Beställaransvar utan verkan”.

I interpellationen redogör han för ett fall där polisen stoppat en lastbil som brutit mot flera punkter i cabotagereglerna. Dessa medger att en lastbil som haft en inkommande internationell transport får utföra tre inrikestransporter inom sju dagar.

Morell noterar att det första felet uppstår då lastbilen kom med färja till Stockholm utan en inkommande internationell transport.

”Fyra transporter (för övrigt för samma speditör) och åtta dagar senare stoppas fordonet av polisen för kontroll”, skriver Thomas Morell i interpellationen.

Polisen rapporterar förare och åkeri för de otillåtna transporterna, men åklagaren väljer att inte driva ärendet som brott mot beställaransvar då denne inte anser sig kunna bevisa att beställaren vid tidpunkten för beställningen kände till att åkeriet bröt mot cabotagereglerna.

Thomas Morell anser att detta näst intill är ett skolexempel på hur en cabotagetransport inte får gå till, att en och samma speditör anlitat ett åkeri för att utföra godstransporter i strid mot gällande regelverk. Den fråga som Morell vill ha svar på är:

”Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att säkerställa syftet med den skärpta lagstiftningen gällande beställaransvar?”

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*