annons
Hem » Artiklar » Stopp för fulla förer i hamnar
alkobommar, nykterhetskontroll

Stopp för fulla förer i hamnar

Nu ska fulla chaufförer och andra fordonsförare stoppas i hamnar och på Öresundsbron. Trafikverket lämnade i veckan in ett förslag angående nykterhetskontroller i hamnar till regeringen. I utredningen föreslår man att det införs permanenta kontroller i 23 hamnar plus på Öresundsbron. Utredarna låser sig dock inte till kontroller på dessa platser. Enligt Motorförarnas Helnykterhetsförbund – MHF – säger myndigheten redan i inledningen att man ”är övertygat om att ett rätt utformat verktyg och verksamhet med framgång även skulle kunna användas vid andra trafikintensiva platser såsom större parkeringsplatser, gränsövergångar, kontrollplatser efter väg etc”.

Detta är en helomvändning för Trafikverket mot det förslag man lämnade in för drygt ett år sedan. Då tyckte man inte idén med alkobommar i hamnar var särskilt god. Trafikverket fick förra våren ett nytt uppdrag som gick ut på att föreslå tre till fem hamnar som kunde vara lämpliga för alkokontroller. Och nu tar man i. 23 hamnar från norr till söder innebär enligt Transportarbetaren alla hamnar med fordonsfärjor.

Om det blir just alkobommar eller någon annan lösning är inte bestämt. Trafikverket föreslår att detta avgörs genom en marknadsundersökning.

Förslaget välkomnas av MHF som drivit pilotprojekt i hamnarna i Göteborg och Stockholm.

– Det här kan vara det genombrott för trafiksäkerheten som vi så länge arbetat för. Det känns fint att utredaren tycks ha tagit saken – och våra erfarenheter – på stort allvar. Nu ser vi fram emot en fortsatt konstruktiv process, säger MHF:s trafiksäkerhetschef Lars Olov Sjöström i en kommentar.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*