annons
Hem » Artiklar » Storsatsning på info i realtid

Storsatsning på info i realtid

Efter snöstormen som dränkte Stockholm och totalt lamslog trafiken till och med på E4 genom Stockholm har det diskuterats olika lösningar för att få ut information till trafikanterna snabbare och effektivare än idag. många av de chaufförer som trailer.se pratade med under snöstormen sa att de hade valt att stanna utanför huvudstaden om de fått informationen att trafiken på E4 var lamslagen.

Trafikverket satsar nu från vecka 8 på utökad information i realtid längs ett antal vägsträckor, under byggandet av Förbifart Stockholm i Kungens kurva. Syftet är att ge trafikanterna bättre möjligheter att planera sin resa när trafikläget förändras.

Att snabbt kunna få uppdaterad information om trafikläget är viktigt för att trafikanter ska kunna planera sin resa, såväl innan avfärd som ute på vägen. Det visar inte minst erfarenheter från olyckan på Södertäljebron och vinterns kraftiga snöfall i Stockholm.

Under byggandet av Förbifart Stockholm i Kungens kurva kommer Trafikverket att visa ungefärliga restider på ett antal nya trafikinformationsskyltar i södra och norra Stockholm. Skyltarna uppdateras kontinuerligt efter trafikläget och informationen visas vid förlängda restider.

Flyttbara trafikinformationsskyltar i byggområdet kommer dessutom att ge aktuell information vid arbeten som påverkar trafiken, som till exempel sprängningar.

– Under byggskedet av Förbifart Stockholm vill vi ge människor så bra förutsättningar som möjligt för att planera sin resa. Vi vet av erfarenhet att det är viktigt med snabb information när det sker saker som förändrar trafikläget på sträckan, säger Dick Gahnberg, utredningsledare på Trafikverket.

Restider kommer att visas på trafikinformationsskyltar på tre nya platser.

  • Skylten på väg 226 i Tumba visar restider till E4/E20 trafikplats Gröndal via väg 226 eller via väg E4/E20.
  • På E4/E20 vid trafikplats Salem visas restider till trafikplatserna Fittja, Nyboda och Norrtull.
  • På E4/E20 vid trafikplats Fittja visas restider till trafikplatserna Nyboda, Norrtull och Järva krog.

Dessutom visar skylten på E4 vid trafikplats Frösunda restider till nya målpunkter jämfört med tidigare. De nya målpunkterna är trafikplatserna Fredhäll, Nyboda och Fittja.

Realtidsinformationen finns även på webbplatsen trafiken.nu. Trafikanter kan alltså redan innan de påbörjar sin resa bedöma hur lång tid resan kommer att ta och eventuellt välja en annan tidpunkt eller ett annat färdsätt. Där finns också en särskild sida som visar pågående arbeten i Kungens kurva-området.

– Det här är ett effektivt sätt att snabbt nå ut med information till trafikanterna, säger Dick Gahnberg.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*