annons
Hem » Artiklar » Storyn om countrysångaren som älskar Scania

Storyn om countrysångaren som älskar Scania

I slutet av 1980-talet kör Eddie Crozier lastbil över hela Europa. Liksom många andra lastbilsförare är han ett stort Scania-fan. Eftersom han är irländsk, är Eddie också musikalisk och en ordsmed. Bakom ratten nynnar han en idé för en låt som berömmer Scanias lastbilar; särskilt hans favorit, Scania 142. Låten är aldrig färdig, och Eddie flyttar till USA.

Så händer något i Södertälje, Sverige, berättar Scania i pressreleasen. I maj 2000, introduceras en ny 16-liters V8. Scania 164 presenteras och blir lite av en motor som alla andra mäter sig emot. En motor som kombinerar exceptionell prestanda och utmärkt driftsekonomi. Eddie Crozier är tillbaka i Europa. Låtskrivarchauffören är nästan hypnotiserad av ljudet från den här nya, maffiga Scania 164:an med V8:an som han nu kör. I Alperna, norra Italien och Skandinavien träffar han andra ”Kings of the Road”. Han lyssnar på kassetter av amerikanska truckerlåtar Eddies inspiration växer, och en legendarisk låt tar form:

“…You could hear that wagon coming, with her mighty engine roar,

This big machine is strong and mean, drawing 40 tonnes or more,

There was no machine could touch her with my shoe down to the floor,

As I drove up the motorway in my Scania 164…”

Några år senare spelar countrymusiken  Joe Moore på en bar utanför Belfast när Eddie går in. Eddie är förtrollad av sångarens röst, han låyter nästan som en mullrande V8-motor, tycker han. Efter spelningen ber han Joe att spela in ett album tillsammans med honom. Detta blir så småningom fem album. ”The Scania Man” -albumet är överlägset det mest populära, och en av låtarna är ”The Scania 164.”

I januari 2019 är Theatre Royal i den skotska staden Dumfries packad när Joe Moore går upp på scenen. Publiken har kommit för ”The Legends of American Country”, en av Europas ledande countrymusik-turnéer. På affischer presenteras Joe som ”Mr Country” och ”The man with the deep voice”, men de flesta av publiken känner honom som ”The Scania man”. Joe spelar klassiker av Kris Kristofferson, Kenny Rogers, Don Williams och Johnny Cash, men snart börjar publiken ropa, ”sjung The Scania 164!”  Det gör han och fansen jublar.					
					
									

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*