annons
Hem » Notiser » Straffavgifter retar åkare

Straffavgifter retar åkare

Timmerbilschaufförerna har fått större ansvar när mätning av timmer sker på distans. Vid leverans till industrier anslutna till Biometrias fjärrmätningssystem är deras knapptryckningar avgörande för att lasset ska bli registrerat på rätt åkeri och skogsägare. Blir det fel kostar detta 228 kronor – för varje fel. Enligt lantbrukets affärstidning ATL finns det åkare som retar sig på avgiften.

– Det är helt fel att det ska gå till på det här viset. Vi ska göra jobbet gratis och blir det ett fel kostar det pengar. Sedan står det inte specificerat var, när eller vilken chaufför det gäller heller, säger åkaren Bengt Södersten i Skinnskatteberg.

Bengt Södersten har 11 bilar med ett 80-tal leveranser i veckan.

Enligt ATL är fjärrmätningen effektiv och mäter in tre gånger så stora volymer jämfört med manuell hantering ute på industrierna. Vd:n för Biometria, Peter Eklund, tycker inte det är konstigt att man tar ut en avgift när det blir fel. Hans uppfattning är att det inte är särskilt vanligt förekommande.

Biometria är en sammanslagning av de fyra föreningarna SDC och virkesmätningsföreningarna VMF Nord, Syd och Qbera. Enligt ATL har företaget monopol på uppgiften att mäta in virkeslassen.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*