annons
Hem » Artiklar » Superkort Scania kranbil

Superkort Scania kranbil

Holländska kranbilspecialisten Gaffert tog nyligen en ultra-kort Scania S 520 8 × 2 / * 6 i bruk. Denna fyraxelkonfiguration med tre styrande axlar gör det möjligt att manövrera bilen i täta industrimiljöer.

– Vi ville ha en tung lastbil för normala väghastigheter som kan bära en 85 tonmeters kran med en utmärkt viktfördelning, säger ägaren Theo Gaffert. Scania var den enda tillverkaren som kunde leverera bilen direkt från fabriken. Scania erbjuder också det lägsta chassit på marknaden och det är viktigt för oss.

Det var ett visst känslomässigt inslag, erkänner Gaffert, men lönsamheten är också viktig.

– När vi beställde lastbilen firade vi vårt företags 80-årsjubileum, förklarar Gaffert. Vad kan då vara bättre än en V8? Vi visste också att den skulle levereras under Scanias V8-jubileumsår.

– När jag upptäckte att bränsleförbrukningen för 520 hk V8 var nästan densamma som för den sexcylindriga 500 hk, var det ett enkelt beslut, fortsätter han.

Hjulbasen är 3.950 millimeter mätt från framaxeln till den drivande axeln. Av de fyra axlarna styrs tre, två framför och en bakom drivaxeln.

– Genom att använda en 10-tons främre axel har vi en riktigt bra viktfördelning med kranen placerad väldigt nära hyttväggen, förklarar Gaffert. Det finns bara 15 centimeter kvar mellan hytten och kranen. Det utrymmet använder vi för hydrauliktanken. Trots detta korta utrymme lade vi till två kromavgasrör. Det går ju inte att bortse ifrån att även utseendet spelar roll.

– Med den ultrakorta konfigurationen var det svårt att placera alla komponenter på chassit, fortsätter han. För att få det bästa resultatet konstruerade vi vissa komponenter själva, till exempel den specialbyggda bränsletanken och våra egna stänkskydd.

Gaffert har nu inte bara en imponerande Scania V8 utan också en utmärkt lyftutrustning.

– Kombinationen av en kort vändradie med stor lyftkapacitet gör denna lastbil extremt lämplig för arbete i industribyggnader. Vi är ofta uppmanade att hjälpa till att lyfta nya maskiner och lyfta ut utrustning på plats, avslutar Gaffert

 

 

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*