annons
Hem » Notiser » Svensk skogsbilsåkare först i världen att lasta med VR-glasögon

Svensk skogsbilsåkare först i världen att lasta med VR-glasögon

Mattias Ackersten på Johan Ackestens Åkeri i Kolsva blev först i världen med att lasta timmer med VR-glasögon sittande i lastbilshytten istället för kranhytten. Detta sedan åkeriet införskaffat världens första lastbil utrustad med Hiabs HiVision-system.

Åkeriet är anslutet till Sveaskog och enligt nyheter på koncernens hemsida har systemet som består av kameror som i realtid skickar video till förarens VR-glasögon utvecklats av Hiab i samarbete med virtual reality-företaget Voysys och Facebookägda Oculus. Chauffören får samma synbild som i kranhytten oavsett om vederbörande sitter i lastbilen, på kontoret eller hemma i soffan.

Mattias Ackesten hade läst om tekniken på internet och fick sedan chansen att prova den på riktigt på Skogsmaskindagarna i Karlskoga. Samtidigt var åkeriet var på jakt efter en ny bil och bestämde sig för att köpa lastbilen utrustningen satt på.

– Istället för att kameran och all utrustning skulle monteras av bestämde vi oss för att satsa på hela paketet, så att säga. Man är ju intresserad av utveckling och det är alltid kul att prova nya saker och lösningar, säger Mattias Ackesten.

Åkeriet har nu använt bilen och det nya systemet under fyra veckor. Hittills är man mycket nöjd, även om det givetvis är en viss skillnad.

– Det är en inkörningsperiod, det kan man inte komma ifrån. Den största skillnaden i början var avståndsbedömningen, men jag känner att det kommer mer och mer, säger Mattias Ackesten.

Han är medveten om att det finns de som är skeptiska till den nya tekniken, men tror ändå att den har framtiden för sig.

– När något är nytt finns det alltid skeptiker, så var det även när de första kranarna kom. Faktum är att min farfar var en av de första i Sverige att få en specialbyggd kran påmonterad, så det känns jäkligt skoj att vara först även nu, två generationer senare, säger han.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*