annons
Hem » Artiklar » Svenska åkare kräver bättre betalt – Svevia överväger utländska snöröjare

Svenska åkare kräver bättre betalt – Svevia överväger utländska snöröjare

Svenska åkare kräver bättre betalt för att köra i snösvängen – då överväger Svevia att plocka in utländska snöröjare. Enligt en artikel i ATL är det svårt att hitta åkerier till vinterväghållningen. En åkare som tidningen varit i kontakt med menar att lönsamheten är dålig och att det sliter på personalen. För att råda bot på förarbristen överväger statligt ägda Svevia i Jämtland att plocka in utländska chaufförer för att bemanna sina bilar.

– Vi såg över alternativet i Krokom i Jämtland där det såg ut att bli en akut kris och brist på förare men vi kom aldrig så långt. Vi lyckades lösa förhandlingarna med åkerier i området och valde då att gå den vägen, säger Anders Lindholm, arbetschef på Svevia, till ATL.

Även om det löste sig denna gång är Anders Lindholm öppen för lösningen i framtiden.

– Vi tittade främst på att hitta förare som kan köra våra egna fordon. Då fanns alternativet att hitta utländska förare men även att lyckas anställa svenska. Det är väldigt svårt att hitta åkare för alla så man måste ha dörrarna öppna för olika alternativ, säger han till tidningen.

Han medger att det finns vissa utmaningar med förslaget.

– Det finns mycket som måste granskas. Dels kan språket bli ett problem men sen måste man även kolla så de är utbildade och att rätta trafikbehörigheter finns, säger Anders Lindholm.

4 kommentarer

 1. Ja ta in några från Filipinerna , dom är ju billiga i drift. Sämre vägar kan det väl inte bli? 🙂

 2. Ja, ta in utländska snöröjare från bla länder med noll erfarenhet av nordiska förhållanden. Men vilken betalar då för att skador som drabbar samhällsresurser, folk som inte kommer i tid till sina jobb, människor, materiel mm mm. Gör ni på Svevia det, betalar för det allså ???
  Nej, låt folk med erfarenhet både av snöröjning samt dom lokala förhållanden sköta det. Det tjänar hela samhället på med allt vad det innebär.
  Låt våra i många fall j-gt duktiga snöröjare få betalt för det arbete dom gör på alla tider på dygnet.
  Ja, jag pratar av erfarenhet då min pappa har varit ansvarig för väghållning på den tiden det hette Vägverket Syd för sådan knappt 10 år sedan samt som erfaren fd yrkesförare, dock ej snöröjning.

 3. Jag antar att ingen på Svevia kör bil ….., borde inte vara möjligt att ens fundera på det.
  Har vi inte sett hur cabotaget har påverkat våra vägar med usla grejer ?? Eller har de missat det med!
  Blir så trött på dessa idiot funderingar. Man skäms ibland alltså.

 4. Tja, varför inte. T ex filipinare som bemannar en stor del av världssjöfarten och tjänstgör även som befälhavare och maskinschefer samt som manskap skulle även kunna bemanna snöröjningsfordon.

  Får de de dessutom svenska löner med fria resor för att tjänstgöra i Sverige över en vinter så får de förutom en god lön även en kort bortovaro, i jämförelse med sjötjänstgöring, från hemmet.

  Ingenting talar emot att folk som kan vara dugligt sjöfolk inte skulle kunna hantera snöröjningsfordon.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*