annons
Hem » Notiser » Svidande kritik mot åkeribranschen

Svidande kritik mot åkeribranschen

Efter den svåra seriekrocken på Tranarpsbron där 38 av de 71 inblandade fordonen var lastbilar levererar Trafikverkets trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall nu svidande kritik mot åkeribranschen. Enligt en artikel i Svenska Dagbladet säger Claes Tingvall att åkeribranschen har en ”rutten säkerhetskultur”.
    
    – Alla är förlorare i detta. Jag har lite naivt väntat på att de ska upptäcka hur mycket pengar det kostar och reagera, men de fortsätter som vanligt, säger han till tidningen.
    
    Att det skulle vara utländska åkerier och chaufförer som ligger bakom den svarta statistiken stämmer inte enligt Anders Arvidsson, expert på yrkestrafik hos Rikspolisstyrelsen. Enligt artikeln hänvisar han till en undersökning som presenterades i november och som visar att det inte är någon skillnad vad gäller säkerhet mellan svenska och utländska chaufförer eller åkerier.
    
    – Många förare är inte lämpliga för sitt jobb. De bör bli bättre på hur de uppträder, säger Anders Arvidsson till tidningen.
    
    Även om man är erkänner att många lastbilar kör för fort tycker Sveriges Åkeriföretag att kritiken är orättvis. Kommunikationschef Tina Thorsell säger till tidningen att Sveriges Åkeriföretag och dess medlemmar lägger ner mycket tid på att följa reglerna och att många medlemsföretag har en uttalad säkerhetspolicy.
    
    – Däremot kan man fundera på hur detta värderas i kundernas upphandlingar, säger Tina Thorsell till Svenska Dagbladet.
    
    Hon konstaterar också att det är ofta är det lägsta priset som får jobbet och att det är svårt att få betalt för miljö och säkerhet.
    

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*