annons
Hem » Notiser » Timmerbilsåkeri riskerar trafiktillstånd efter fusk med förarkort

Timmerbilsåkeri riskerar trafiktillstånd efter fusk med förarkort

Ett timmerbilsåkeri i Norrtälje kommun riskerar förlora sitt trafiktillstånd efter att upprepade gånger kört med dubbla förarkort. 

Den 25 januari 2020 stoppades åkeriets lastbil av polisen som upptäckte att chauffören körde på ett annat förarkort än sitt eget. Det ”extra” förarkortet omhändertogs och chauffören fick 4000 kronor i böter. 

Transportstyrelsen gjorde efter detta en företagskontroll av åkeriet för perioden 1 december 2019 till 31 januari 2020. Utredningen konstaterade då att åkeriets chaufförer bland annat kört på annans förarkort vid ytterligare åtta gånger under kontrollperioden.

Även i januari 2017 ertappades en av åkeriets chaufförer med att köra på annans förarkort vid en poliskontroll. Också den gången omhändertogs det extra förarkortet och chauffören fick 4000 kronor i böter. Kortet har sedan dess återkallats av Transportstyrelsen.

Det sammanlagda sanktionsbeloppet uppgick till 183.500 kronor men då åkeriets årsomsättningen var knappt 6 miljoner kronor för räkenskapsåret 2018-09-01 – 2019-08- 31 stannade sanktionsavgift på 59.985 kronor.

– Körning på annans kort är en synnerligen allvarlig överträdelse och företaget kan därmed komma att bli föremål för ytterligare tillsyn vad gäller trafikansvarig och tillstånd, säger Gunilla Yourstone som är sektionschef med ansvar för kör- och vilotider på Transportstyrelsen.

Åkeriet som enligt egen beskrivning har en timmerbil som körs av två chaufförer har inte yttrat sig om Transportstyrelsens företagskontroll.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*