annons
Hem » Artiklar » Tog fast dieseltjuv – åtalas nu för olaga frihetsberövande

Tog fast dieseltjuv – åtalas nu för olaga frihetsberövande

Maskinisten Niklas Krämer som kör för Närlunda Schakt & Transport på Ekerö fångade i februari 2017 tillsammans med en kollega en tjuv som stulit diesel från företaget. Nu åtalas de för olaga frihetsberövande. Ett brott som kan ge fängelse i ett till tio år. Om det bedöms som ringa kan straffet bli böter eller fängelse i upp till två år.

I februari 2017 fångade Niklas Krämer och en kollega handgripligen en tjuv som stulit diesel från Närlunda Schakt & Transport. Ingripandet skedde inte i direkt anslutning till brottet. Tjuven kom undan på kvällen då stölden gjordes men lämnade en bil på platsen. Niklas Krämer riggat upp en kamera i den misstänkte tjuvens bil och när mannen kom tillbaka på morgonen kunde han gripas. Efter ungefär en halvtimme kom polisen och kunde ta tjuven med sig.

Det är detta ingripande som Niklas Krämer och hans kollega nu åtalas för. Enligt Aftonbladet har åklagaren lämnat in en stämningsansökan till tingsrätten gällande olaga frihetsberövande.

Enligt lagen får privatpersoner gripa brottslingar om brottet denne begår har fängelse som påföljd. Personen måste i så fall gripas på bar gärning eller på flyende fot. Man måste i så fall enligt en vägledande dom hela tiden haft uppsikt över gärningsmannen så att inte fel person riskerar gripas.

– Stirrar man sig blind på riktlinjer för ett envarsgripande så verkar det som att vi gjort fel, men ser man till helheten så tycker jag att vi borde bli friade, säger Niklas Krämer i en intervju med Aftonbladet.

Han berättar för tidningen att dieselstölder kan låta som bagateller men kan påverka att alla företagets 20 anställda drabbas om man inte får igång sina lastbilar.

– Det är en stor ekonomisk förlust, säger han till Aftonbladet.

Det finns dock en i denna historia som slipper rättsligt efterspel för sitt handlande. Den misstänkte tjuven som Niklas Krämer och hans kollega grep lämnade nämligen landet så förundersökningen mot honom lades ner.

Läs mer om turerna kring Niklas Krämers och hans kollegas kamp mot dieseltjuvarna i artiklarna nedan…

Fångade dieseltjuvar – är nu själv misstänkt för brott

Dieseltjuvar frias – skulle bara ge böter

 

 

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*