annons
Hem » Notiser » Trådlöst nätverk ökar säkerheten vid vägarbeten

Trådlöst nätverk ökar säkerheten vid vägarbeten

Uppkoppling mellan olika bilar, och mellan bilar och infrastrukturen runt om, är ett viktigt steg på vägen mot uppkopplad bilism. Denna teknik syftar till sänka antalet olyckor i trafiken eller åtminstone minimera följdverkningarna av sådana om de ej går att förhindra.

När även polisen och räddningstjänsten fått pWLAN-teknik i sina bilar, kommer det vara möjligt för andra att få förhandsinformation om hur långt bort annalkande utryckningsfordon befinner sig och vilken riktning de färdas i – ofta långt innan man kan se dem eller höra sirenerna.

Dessutom har de som ansvarar för transportinfrastrukturen i Tyskland, Nederländerna och Österrike meddelat att man kommer att förse de släp man använder för att spärra av vid vägarbeten med pWLAN-teknik för att minska risken för påkörningar bakifrån vid arbeten på motorväg.

År 2019 börjar Volkswagen utrusta de första modellerna med pWLAN som standard. pWLAN blir en extra kommunikationskanal för utbyte av utvald trafikinformation mellan bilar från olika tillverkare. Informationsutbytet kommer dels att ske mellan olika bilar (”bil-till-bil”), dels mellan bilarna och den lokala transportinfrastrukturen (”bil-till-X”)*. Det här gör det möjligt att till exempel få information om den aktuella trafiksituationen, olyckor och andra trafikrelaterade situationer – inom en radie av cikra 500 meter, och snabbare än någonsin tidigare.

Den teknik Volkswagen använder är baserad på IEEE 802.11p (pWLAN), en standard som bilindustrin testat och valt att använda internationellt för direkt kommunikation mellan bilar och mellan bilar och transportinfrastrukturen.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*