annons
Hem » Notiser » Trafikverket om arbetet med snöröjningen

Trafikverket om arbetet med snöröjningen

Trafikverket har gått ut och gett sin version av hur de hanterat de senaste dagarnas snöande där mer än 200 snöröjningsfordon kämpat med snöovädret som berört det statliga väg- och järnvägsnätet i mellersta och norra Sverige.

– Alla tillgängliga resurser har verkligen slitit de här dagarna, säger Henrik Sundquist, Trafikverket

Ett snöoväder med stora mängder snö i kombination med kraftig blåst drog under måndagen den 11 januari in över Sverige. SMHI gick ut med klass 3- respektive klass 2-varningar för mellersta och norra Sverige.

– Redan under helgen började vi på Trafikverket tillsammans med våra entreprenörer att planera utifrån väderprognoserna. Vi flyttade snöröjningsfordon till strategiska platser på både väg- och järnvägsnätet, fortsätter Henrik Sundquist, som jobbar som enhetschef på Underhåll på Trafikverket, Distrikt Mitt. För att inte riskera att persontåg skulle bli stående i svårtillgänglig terräng beslutade vi också att stänga järnvägen mellan Sundsvall och Umeå.

Tillsammans med Trafikverket planerade underhållsentreprenörerna om rutter och delade upp dem i mindre delar för att säkerställa framkomligheten och tillgången på personal.

När snöovädret drog in över landet stod mer än 130 snöröjningsfordon redo i Västernorrland och omkring 70 i Västerbotten, vilket är ungefär 40 procent fler fordon än under en vanlig vinterdag.

– Entreprenörerna har verkligen varit behjälpliga och skakat fram varenda maskin de bara kunnat hitta, säger Anders Sundin, projektledare.

En av de maskiner som flyttades var den enorma snöröjningsmaskin som i vanliga fall röjer Vildmarksvägen i Jämtlandsfjällen. Det är ett stort ekipage som kan ta hand om stora mängder snö och slunga snön långt ut i terrängen för att undvika höga vallar precis vid vägkanten. Den har använts på flera platser i Västernorrland under snöovädret.

– Under snöfallet inträffade relativt få olyckor och våra entreprenörer vittnar om att trafikanter visade extra hänsyn och förståelse, säger Anders Sundin.

Sedan onsdag kväll, med mindre undantag, fungerade tågtrafiken igen. Men trots att ovädret nu dragit bort från mellersta och norra landet återstår en del arbete innan vi är färdiga. Det handlar om att ta bort höga plogvallar, skrapa ojämna vägar och forsla bort snö. Arbetet kan på vissa platser, beroende på kommande väder och nederbörd, ta upp till två veckor.

– Sammanfattningsvis har vi klarat den här händelsen bra. Vi vill rikta ett stort tack till våra entreprenörer som snabb mobiliserade och skakade fram mer fordon, alla trafikanter som följde våra råd om att bara ge sig ut om nödvändigt och andra myndigheter, kommuner och organisationer som vi samarbetat med, säger Henrik Sundquist.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*