annons
Hem » Artiklar » Trafikverket riktar kritik mot yrkeschaufförer igen
Bildkörning på natten Objektnummer: 23261166 Foto: Katja Kircher bilförare förare köra transport resa bromsljud mörker mörkerkörning lysen lampor kö bromsa rusning

Trafikverket riktar kritik mot yrkeschaufförer igen

Det går för fort på vägarna och alltför många dör i trafiken och det är därför som några av Sveriges största transportköpare tillsammans med Trafikverket tar sitt ansvar och använder upphandling som verktyg för att uppnå hållbara hastigheter. Trafikverket och Sveriges Åkeriföretag har idag gått ut med ett upprop i form av pressmeddelanden.

– Trafiksäkra transporter är en viktig hållbarhetsfråga för samhället. Målet med uppropet är att skapa en nationell samling där transportköpare uttrycker sina krav på hastighetsefterlevnad i de transporter de handlar upp. På så sätt bidrar vi till den attitydförändring som krävs för att sänka hastigheterna och därmed minska antalet döda och skadade i trafiken, säger Lena Erixon, generaldirektör på Trafikverket. Vi är också en stor upphandlare av transporter.

Med hållbara hastigheter menar vi hastigheter som följer rådande hastighetsbegränsningar och är anpassade till övriga förutsättningar i trafiken. Utan att göra avkall på den egna eller andra trafikanters trafiksäkerhet – samtidigt som leveranskvaliteten bibehålls.

Nu uppmanar Axfood, Clas Ohlson, COOP, ICA, Transport & Logistics Services IKEA Supply, PostNord, SSAB, Södra skogsägarna och Trafikverket att både privata och offentliga aktörer som i sin verksamhet köper eller utför transporter tar sin del av det gemensamma ansvaret för att komma till rätta med hastighetsöverträdelser. Då sparas liv, miljö och kostnader. Samtidigt bidrar det till en tryggare och säkrare arbetsmiljö för de med trafiken som arbetsplats.

– Nu börjar vi snacka! En hållbar transport måste värderas mer än bara kronor och ören. Det handlar också om ansvar, miljö och trafiksäkerhet. Det är precis det vi vill synliggöra med vårt initiativ Fair Transport. Genom Fair Transport visar åkeriföretag hur de tar ansvar för bland annat trafiksäkerhet – där hastigheten är en av flera parametrar – och ställer frågan tillbaka till beställaren. För makten över godstransporterna ligger till stor del hos företag och organisationer som köper transporttjänster. Rätt ställda krav som ger möjlighet till hållbara transportupplägg är grunden för en trafiksäker transport och tidsaspekten är speciellt viktig för hastigheten längs vägarna, säger Rickard Gegö, vd, Sveriges Åkeriföretag.
– Vi har väntat på det här uppropet från Trafikverket och transportköparna. Vi bär gemensamt ansvaret för att det vi betalar för inte bidrar till negativ påverkan på miljö och människors hälsa. Innebörden i uppropet är helt i linje med Fair Transport som är åkerinäringens sätt att lyfta nivån och ta ansvar för hållbara transporter. Vi sträcker ut handen och ser fram emot hållbara affärer för alla inblandande, inte minst för de som vistas och arbetar längs våra vägar.

– Hållbarhetsfrågor står högt på dagordningen för SSAB. En del av vårt hållbarhetsarbete är säkerhetsfrågor och säkerheten har alltid högst prioritet, säger Per Bondemark, vice VD och inköpsdirektör på SSAB. Vi begränsar inte det till säkerhet i våra egna anläggningar, utan ser det som naturligt att bidra till ökad säkerhet i hela försörjningskedjan. I det här fallet innebär det att vi avser att stärka uppföljningen av de krav vi ställer på våra samarbetspartners när det gäller regelefterlevnad i trafiken. Vi har omfattande trafik till och från våra anläggningar, cirka 500 lastbilar per dygn i vår nordiska verksamhet, och vi tror att vi med det här initiativet kan bidra till ökad trafiksäkerhet på vägarna.

En kommentar

  1. Jäkligt konstigt e det! Det finns en lag på att man inte får använda sin mobil under färd men var annan och tredje gör det i alla fall, ingen bryr sig för det finns inga poliser som har tid att kolla detta! Och dom chaufförer som kör utlands registrerade fordon ger blanka fan i detta! Varför instifta en sådan lag när ingen bryr sig?

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*