annons
Hem » Artiklar » Trafikverket utreder dödsolyckan på E4
Genrebild Foto: Stefan Nilsson

Trafikverket utreder dödsolyckan på E4

Efter tisdagens dödsolycka på E4 där en lastbil och flera personbilar var inblandade har kritiken mot vägunderhållet varit omfattande. Något vi på Trailer tog upp redan i fredags. Med anledning av kritiken startar nu Trafikverket en utredning av olyckan enligt Ljusdals-Posten.

– Man gör det för att se om man hittar någon orsak och hur man kan förhindra att liknande olyckor uppstår, säger Maria Eriksson projektledare underhåll på Trafikverket, till tidningen.

Kritiken mot vägunderhållet kommer bland annat från chauffören Kim Sjödin som körde den timmerbil som var inblandad i olyckan. Han kom körande på E4 och fick se att det pågick en bärgning längre fram. Det var halt på platsen och han lyckades inte få stopp på sitt ekipage förrän han öppnade sandlådorna. En pickup med släp som kom bakifrån lyckades dock inte stanna i tid utan krockade med Kim Sjödins lastbil. Föraren av pickupen omkom av sina skador.

– Jag blir så irriterad, det är en Europaväg vi pratar om det är ingen byväg. Det är kroppspulsådern genom Sverige. Hur tänker de?, säger Kim till Aftonbladet.se

Även Kims pappa, Kalle Sjödin, som äger åkeriet är kritisk till vägunderhållet.

– I regel är det inte i skogen vi har problem, det är på E4. Jag har hållit på med det här i 30 år, men de  senaste tio åren har underhållet bara blivit sämre. De tre–fyra sista åren har det blivit fruktansvärt och  är under all kritik, säger han till Ljusdals-Posten.

Enligt Maria Eriksson styr Trafikverket kriterierna för vägunderhållet vid upphandlingen men att det sedan är den enskilde entreprenören som avgör vilka åtgärder som ska vidtas utifrån vägsträcka och väderprognos.

– Ingen är ofelbar och det är prognoser som vi jobbar med, så det kan förekomma situationer när det inte blir en tillräcklig åtgärd, säger hon till Ljusdals-Posten.

Hon tycker att vägunderhållet generellt är bra men förstår att det kan ”sticka i ögonen” vid en händelse som den aktuella olyckan

För att analysen av olyckan ska bli så nyanserad som möjligt kommer den att göras av oberoende personer enligt Ljusdals-Posten.

Läs mer:

Helgläsning på trailer.se, djupanalys av halkbekämpningen

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*