annons
Hem » Notiser » Transportföretagen vill se ett kontantstödsystem som i Norge och Danmark

Transportföretagen vill se ett kontantstödsystem som i Norge och Danmark

EU-kommissionen godkände i går det danska kontantstödet till företag som drabbats av större omsättningsminskningar i sin verksamhet på grund av Coronakrisen. Godkännandet innebär att det danska kontantstödet inte strider mot EU:s statsstödsregler.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Transportföretagen har redan den 20 mars skickat en hemställan till den svenska regeringen om att införa ett liknande kontantstödssystem som Danmark och sedan som Norge för att täcka drabbade företags fasta kostnader. Liknande förslag har även framförts av bland annat Svenskt Näringsliv.

I ett pressmeddelande skriver Transportföretagen att ett kontantstöd krävs för att rädda svensk transportsektor och för att behålla svenska jobb.

– Vi har redan sedan tidigare uppvaktat regeringen om behovet av kontantstöd till de värst drabbade företagen. Denna stödåtgärd är helt nödvändig om vi ska kunna behålla svenska jobb och företag och en konkurrenskraftig transportsektor efter corona, säger Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen.

Transportföretagens förslag till regeringen är att ta ställning till det norska systemet som aviserades den 2 april och som i korthet går ut på att:

* Alla skattepliktiga företag i Norge kan få ett kontantstöd för att täcka fasta kostnader, med vissa undantag.

* Företaget ska ha ett omsättningsfall på minst 30 procent jämfört med samma månad. För mars månad räcker det med 20 procent.

* Minst 5 000 kr och max 30 miljoner kronor i fasta kostnader kan täckas. Kan bli högre för koncerner.

* Som fasta kostnader räknas hyra, el, värme, vatten och avlopp, försäkring, hyra av utrustning och transportmedel samt räntekostnader.

* Stöder gäller för mars, april och maj.

Både det danska och det norska systemet bygger på ett riktat stöd till de företag som tappat en stor del av sin omsättning. Under en begränsad period med några månader av direkt stöd hjälper den danska och den norska staten drabbade företag med deras likviditetskris.

De krispaket som regeringen med samarbetspartierna C och L presenterat är välkomna men de är långt ifrån tillräckliga enligt Transportföretagen.

”Om inte regeringen är beredd att ekonomiskt stötta de mest utsatta branscherna riskerar lågkonjunkturen att bli mycket långvarig och den ekonomiska återhämtningen försvagas. Det är hög tid att Sverige följer Danmark och Norges exempel och inför ett kontantstöd för de mest drabbade branscherna” skriver organisationen i sitt pressmeddelande.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*