annons
Hem » Artiklar » Trots anslag på 78 miljoner – ännu inga alkobommar i hamnar
Redan 2013 provade MHF, tillsammans med en rad andra aktörer, den första alkobommen i Göteborgs hamn.

Trots anslag på 78 miljoner – ännu inga alkobommar i hamnar

Förra veckan skrev Trelleborgs Allehanda att alkobommarna som installerats i Trelleborgs hamn inte använts på tre år. Nu visar det sig att inga hamnar använder alkobommar trots anslag från regeringen på 78 miljoner kronor till just detta. Enligt Trelleborgs Allehanda menar Trafikverket att installationerna bromsas av hamnarna.

I Trelleborgs hamn anser hamnbolaget att alkobommarna inte går att använda med den nuvarande infrastrukturen. En ombyggnad av hamnen är planerad och när denna är gjort väntar man sig kunna använda alkobommarna fullt ut.

Anledningen till att det inte finns alkobommar i bruk i andra hamnar menar Trafikverket är hamnarnas fel.

– Vi är i högsta grad angelägna om att få till detta. Men väldigt många hamnar vill inte. Hamnarna äger marken och vi har inga mandat att bara gå in och köra över dem, säger Maria Krafft, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket till Trelleborgs Allehanda.

En anledning till hamnarnas motstån är enligt Maria Krafft en oro för att alkobommarna ska påverka konkurrensen negativt.

Enligt Maria Krafft pågår det en dialog med hamnarna och Trafikverket har kommit överens med hamnarna i Göteborg, Karlskrona och Kappelskär om att sätta upp alkobommar under våren.

Att det ännu inte finns några alkobommar i drift är något inte minst Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF, reagerat på.

– Ur vår synvinkel är det en en katastrof, det är riktigt, riktigt dåligt, säger Göran Sydhage, vd för MHF, till Trelleborgs Allehanda.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*