annons
Hem » Artiklar » Truckracing-nostalgi på Mantorp Park
Under 1990-talet körde Boije Ovebrink hem fem mästerskapsmedaljer med denna Volvo NL12.

Truckracing-nostalgi på Mantorp Park

Under många år tillhörde Boije Ovebrink Europas truckracingelit. Sina största framgångar skördade Boije med en Volvo NL12 som gick under smeknamnet ”Bettan”. Det blev totalt fem mästerskapsmedaljer med den nosbyggda Volvo som Boije kommer att visa upp på Trailer Trucking Festival på Mantorp Park.

1994 vann Boije EM med Bettan och under åren 1992 till 1996 blev det också två silver och två brons. Och detta var en period då Boije prenumererade på pallplatser i EM-race runt om i Europa.

Detta är en NL12 som är specad för att köra truckracing. Chassit har sänkts och viktoptimerats och i hytten finns enbart den utrustning som krävs för racing. All hyttklädsel är borta och framför racingstolen med fempunktsbälte finns i stort sett bara hastighetsmätare, varvräknare, oljetrycksmätare (och kanske något mer viktigt instrument).

Motorn är en TD123, det vill säga en tolvlitersmotor som i civilt skick genererade upp till 405 hk. Men den racingversion som sitter i Bettan hade cirka 1.000 hk och ett vridmoment uppåt 4.000 Nm vid omkring 2.000 varv/minut.

– Vi låg konstant på höga varv. Jag minns inte exakt, men jag skulle tro att vi nådde 160 km/timmen (maxfart i truckracing, reds anm) vid omkring 2.500 varv på högsta växeln, säger Boije.

Han tillägger:

– Jag har många roliga minnen från den tid då jag tävlade med denna bilen. Det ska bli roligt att återigen sätta sig bakom ratten i den på Mantorp Park. Detta var ju också min hemmaplan under alla år som jag tävlade, säger Boije.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*