annons
Hem » Notiser » Tuffare hållning i Danmark gentemot cabotage och social dumping efter Kurt Beier-affären
Danska politiker skärper kraven efter Kurt Beier-affären.

Tuffare hållning i Danmark gentemot cabotage och social dumping efter Kurt Beier-affären

På onsdagen meddelade den danska regeringen en tuffare ståndpunkt gentemot cabotage- och kombitransporter. Detta som en direkt följd på avslöjandet av det läger hos Kurt Beier Transport där chaufförer från Filippinerna och Sri Lanka bodde under miserabla förhållanden.

I en debatt i Folketinget på onsdagen meddelade transportminister Ole Birk Olesen och arbetsmarknadsminister Troels Lund Poulsen att Danmark i de avslutande EU-förhandlingarna om mobilitetspaketet kommer ställa hårdare krav på tydligare regler för cabotage- och kombitransporter i Danmark. Bland annat med krav om dansk lön- och arbetsförhållanden i samband med cabotage- och kombitransporter.

Enligt ett pressmeddelande från danska ITD ligger detta helt i linje med organisationens ståndpunkt.

– Vi menar att EU:s utstationeringsdirektiv ska gälla från dag ett i samband med cabotage och kombitransporter. Detta är nämligen transporter som direkt konkurrerar med nationella åkerier, säger Jörn-Henrik Carstens som är chef för ITD:s politiska avdelning.

Den danska regeringen har också en ambition att stärka kontrollapparaten på transportområdet. Bland annat mer fler vägkontroller. Även detta ställer sig ITD positivt till.

– Vi ser gärna att det stramas upp kring vägkontrollerna. Kontrollerna ska vara effektiva och målinriktade och man ska slå ner hårt på allvarliga lagöverträdelser, säger Jörn-Henrik Carstens.

Med detta hoppas ITD uppnå så väl ordentliga arbetsvillkor för chaufförerna som schyssta och jämlika konkurrensförhållanden för de åkerier som följer lagen.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*