annons
Hem » Artiklar » Tuffare tag mot oseriösa transporter
cabotage, trafik, motorväg
Från 2021 blir det även tillåtet för kvinnor att köra tung lastbil i Ryssland. (arkivbild)

Tuffare tag mot oseriösa transporter

Oseriösa åkerier måste stoppas. Fler poliser och bättre kunskap hos myndigheterna är lösningen. Åtminstone enligt centerpartisterna Per Lodenius och Staffan Danielsson som i veckan lämnat in en enskild motion som kräver att villkoren för vägtransporter prioriteras och förbättras.

I sin motion skriver politikerna att det finns regelverk såväl gällande vilket skick lastbilarna ska vara i och chaufförernas utbildning och kunskap, liksom för vila och körtid. Problemet menar man är att allt för många oseriösa åkerier systematiskt undviker att följa reglerna.

”Det kan vara att man inte betalar chauffören avtalsenlig lön, pressar tidsgränserna för transporten så att fusk med vilotid uppstår och att man inte följer reglerna för cabotage. Nu behövs en prioritering av arbetsförhållandena för chaufförerna och en transportmarknad med rättvis konkurrens där seriösa företag verkar” skriver Lodenius och Danielsson i sin motion.

De båda politikerna menar att det saknas resurser och tillräckligt med utbildad personal inom exempelvis polisen för att följa upp de regler och lagar som finns. Därför vill man se fler behöriga trafikpoliser med besiktningsrätt på vägarna liksom mer kunskap inom andra berörda myndigheter.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*