annons
Hem » Artiklar » Tung satsning på militära DAF terrängbilar

Tung satsning på militära DAF terrängbilar

DAF har fått en stororder från den belgiska försvarsmakten. Ordern omfattar leverans och underhåll av 879 allhjulsdrivna CF-militärlastbilar med teknik från tjeckiska Tatra. Leverans av de första fordonen planeras till 2022 och de sista fordonen ska tillverkas 2025.

Ordern på 879 CF-militärlastbilar omfattar bland annat 636 tvåaxlade lastbilar med 4×4-drivlina. Dessa fordon kommer att användas som allmänna lastfordon. Dessutom kommer DAF att tillhandahålla 243 lastbilar med 4 axlar och 8×8-drivlina för en rad olika tillämpningar (tippvagnar, containerfordon och kranar).

Oöverträffad terrängkapacitet

För de militära CF-modellerna har DAF ett nära samarbete med TATRA Trucks i Tjeckien, vilket har resulterat i att man använder Tatras chassikoncept med oberoende fjädring och en drivlina i världsklass, som är inbyggd i ett centralt rör. Detta ger de militära CF-fordonen bra terrängkapacitet och gör att hjulen följer underlaget bättre än på fordon med stela axlar, vilket ger riktigt bra förarkomfort, även vid körning i mycket svår terräng. Lastbilarna drivs av motorerna PACCAR MX-11 (4×4) och MX-13 (8×8) på 10,8 respektive 12,9 liter med uteffekt från 300 kW/410 hk till 340 kW/460 hk.

DAF har valt HIAB som leverantör för alla kroklyftsystem och lastkranar och VS-Mont för leverans av karosser till tippvagnar. Karosserna till lastfordonen kommer att tillverkas av Porgest. Totalt förses 352 militära CF-fordon med en toppmodern bepansrad hytt som tillhandahålls av TATRA Defense Systems.

Hytter tillverkade i Belgien

Tillverkningen av hytter till de militära CF-lastbilarna kommer att ske i DAF:s hyttfabrik i Westerlo i Belgien. Motorerna kommer från DAF:s motorfabrik i Eindhoven i Nederländerna. Chassierna kommer att tillverkas i TATRA-fabriken i Tjeckien.

Service från DAF-återförsäljare

Den fullständiga servicen av de militära CF-lastbilar för den belgiska försvarsmakten kan utföras av DAF:s professionella återförsäljarnätverk med 27 platskontor i Belgien och över 1 100 kontor i hela världen. Den globala DAF-återförsäljarorganisationen backas upp av PACCAR Parts för branschledande tillgång till reservdelar.

– Vi är mycket stolta över att ha fått denna prestigefyllda order från den belgiska försvarsmakten, kommenterade DAF Trucks vd Harry Wolters. Eftersom vår ultramoderna hytt- och axelfabrik ligger i Westerlo ser vi Belgien som vår hemmamarknad, vilket gör denna beställning extra speciell för oss. Med de militära CF-modellerna erbjuder vi den belgiska försvarsmakten en rad unika lastbilar, som hjälper dem att utföra sina viktiga uppgift oavsett omständigheterna.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*